A firenzei új operaházban péntektől december 5-ig fesztivállal köszöntik a Maggio Musicale Fiorentino művészeti vezetőjét, Zubin Mehtát. A világhírű karmester 50 évvel ezelőtt debütált a városban, ezt üdvözlik 3 koncerttel és 6 operaelőadással.

MTI - "A toszkán zseni, Puccini Turandotja félig szcenírozott verzióban hatszor látható a pompás új színpadon. A címszerepet felváltva énekli Jennifer Wilson és Jelena Pankratova, Kalaf herceg Jorge de Laón lesz, aki két Liúval is színre lép: Jekatyerina Scserbacsenkóval és Serena Daolióval" - közölte hírlevelében az MTI-vel Francesca Zardini sajtófőnök.
 
Tizennyolc jelentős művész vállalt szerepet az ünnepi sorozatban. A pénteki nyitóhangversenyen, majd szombaton is Mahler második (Ressurection) szimfóniája hangzik el, a szoprán szólót Chen Reiss, a mezzót Elisabeth Kulman énekli. Ez a koncert emlékeztet arra, hogy amikor 1962-ben a firenzei Teatro Communaléban a 26 éves Zubin Mehta elsöprő sikerrel bemutatkozott, az Itáliában akkor még kevéssé játszott Mahlertől az első (Titán) szimfóniát tűzte műsorára - idézte fel a sajtófőnök. Schumann a-moll zongoraversenyét ugyanebben a debütáló szériában Friedrich Guldával mutatta be. Elkötelezte magát a kortárs zene mellett is Piero Giorgi Incontri című művének bemutatásával - tette hozzá.
 
A fesztivál tükrözi, hogy mit valósított meg, a 19. és 20. század zeneirodalmának milyen értékeit prezentálta a közönségnek ez alatt az öt évtized alatt Firenzében a karmester. Miként tette a Maggio Musicalét - amellyel különböző minőségben folyamatosan kapcsolatban állt - a zenei ínyencek és a kezdő zenebarátok számára egyaránt fontos állomássá.
 
A november 30-i koncerten a virtuóz török zongoraduó, Güher és Süher Pekinel játssza Bartók Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre című kompozíciójának zenekari változatát, felcsendül Hindemith Mathis, a festő című operájának zenekari keresztmetszete és Dvorák hetedik szimfóniája. A fesztivált a Turandot zárja december 5-én.
 
A Mehta előtt hódoló sorozat arra is szolgál, hogy az építészetileg különleges, páratlannak mondott akusztikájú új operaházat népszerűsítsék - mutatott rá a sajtófőnök. Akik két koncertre és egy operaelőadásra is jegyet váltanak, exkluzív vezetést kapnak a teljes házban, sőt a művészekkel is találkozhatnak.