Utcahosszal lehagyta a magyarországi őrölt paprikákat egy közelmúltban elvégzett teszten a délvidéki Kiss György által készített fűszer. 

Lehull a lepel: avas, ehetetlen, fűrészpor ízű, savanyú, szemétbe való – ezek a minősítések olvashatóak a Magyar Gasztronómiai Egyesület őrölt paprikák minőségét vizsgáló őszi tesztjének eredményei között. A nemrég nyilvánosságra hozott elemzés szerint tizenkilenc magyarországi, szlovákiai és vajdasági paprikából csak hét volt értékelhető. A legjobb minősítést egy délvidéki, bezdáni termelő, Kiss György paprikája kapta.

Az egyesület közlése szerint a magyar konyha megingathatatlan alapját képező, de a kereskedelemben igen kétes minőségben hozzáférhető fűszer tesztjét hónapokig szervezték. Beszereztek kommersz termékeket ABC-kből, szupermarketekből, vettek piacon kistermelőit, kaptak kéz alól és határon túlról. Így jött össze a vizsgálatra a tizenkilenc paprika.

A teszt során laboratóriumban megmérték a minták szemcsefinomságát és színanyagtartalmát, valamint a vizsgálat része volt a kóstolás is. A vakteszthez a minták számozott borospoharakban, minden egyéb jelölés nélkül kerültek a bírálók elé. Az egyesület szerint az eredmény igen lehangoló lett: a tizenkilenc mintából tizenkettőt, a boltiak túlnyomó többségét azonnal ki kellett zárni: keserű, avas, használhatatlan anyagoknak bizonyultak. Az eredmény gyászos, sőt gyalázatos. A magyar élelmiszeripar leghíresebb, legtöbbre tartott terméke ma gyakorlatilag nem kapható megfelelő minőségben. A kizárt fűszerek nemhogy csak egyszerűen nem megfelelő minőségűek, de tönkreteszik az ételt is, amibe belekerülnek – olvasható a vizsgálat eredményének értékelésében.

Kiss György gazdálkodó a Kossuth Rádió Hajnal – táj című műsorában elmondta, igencsak meglepődött, amikor megtudta, hogy utcahosszal az ő terméke nyerte a versenyt. Kiss György szerint a jó őrölt paprika titka, hogy jó legyen a nyersanyag. A gazdálkodó cége, amely csak saját termelésű paprikákat szárít, 25-30 holdon termeszti a növényt, és csak az érett, egészséges, mélypiros paprikákat, a termés mintegy 70 százalékát szedik le. A maradék fűszeralapanyagot leadják a nagyvállalatoknak, illetve ha erre nincs lehetőség, akkor beszántják a földön hagyott paprikát.

Kiss György hangsúlyozta, a területükön ugyan használnak műtrágyát, és öntözik is, de a gaz ellen semmiféle herbicidet, vagyis gyomirtót nem használnak, a nemkívánatos növényeket kézi kapálással távolítják el. Az őrölt paprikájukban ezért a laboratóriumi elemzés során nem találtak vegyszereket. A kiváló eredmény húszéves idegfeszítő munka eredménye, „mert mindig arra törekedtek, hogy minőség legyen”. Nagy a konkurencia, nemcsak a távolabbi, hanem az egyéb helyi, bezdáni termelők részéről is, ezért okvetlenül jó minőséget kell előállítaniuk, hogy el tudják adni – magyarázta el a gazdálkodó. A délvidéki termelő szerint az is fontos a minőséghez, hogy a paprikákat kézzel válogatják és csumázzák, amit a nagyüzemek nem tesznek meg, mert a szár eltávolítása jelentős pluszmunkát igényel.

A terméküket mindig könnyen tudják értékesíteni, viszik Magyarországról, rengeteget küldenek gyorspostával Belgrádba és Újvidékre is, valamint távolabbi helyekre, Németországba, Kanadába, Ausztráliába is. A messzi vevők pedig visszajeleznek, hogy bezdáni paprikájukkal csak ünnepi alkalmakkor főznek – tette hozzá Kiss György vajdasági termelő a Hajnal – tájban.