Röntgensugarakat alkalmaznak és genetikai vizsgálat alá vetik a kutatók azt az ezeréves, természetes úton mumifikálódott kutyát, amelyet 60 éve találtak meg egy mexikói barlangban. 


A mexikói Nemzeti Történeti Múzeum (INAH) munkatársai azt tervezik, hogy genetikai vizsgálat alá vetik azt a mumifikált kutyát, amelyet még 1953-ban, 2500 régészeti lelet társaságában találtak meg a híres Cueva de la Candelaria-barlangban. A ritka lelet értékét növeli, hogy a világon csak nagyon kevés mumifikálódott állapotban fennmaradt eb került elő – a többi ismert példány Peruban illetve Egyiptomban bukkant fel –, ráadásul elenyésző a száma azoknak a négylábúaknak, amelyeket egy prehispán kori sírmelléklet részeként találtak meg. 


A felfedezés azt támasztja alá, hogy az Észak-Mexikóban élt nomád törzsek temetkezési szokásaiban fontos szerepet töltöttek be a kutyák, amelyeket az elhunytak mellé temettek – fejtegette az INAH egyik régésze, Alejandro Bautista Valdespino. Mint arra kollégája, Yuri Leopoldo de la Rosa Gutierrez rámutatott, a leletek származási helye, a Candelaria-barlang a térség vadászó-gyűjtögető életmódot folytató népeinek temetkezési helyszíne lehetett. 


Eddig több mint négyezer tárgyat és 200 emberi csontot találtak a barlang mélyén, az ott végzett kutatás pedig fordulópontot jelentett a mexikói régészet történetében.