Két amerikai, egy brit és egy német pénzintézet került a világgazdaság stabilitására legveszélyesebb, a legnagyobb arányú feltőkésítést igénylő óriásbankjainak listájára. A kimutatás a legfejlettebb országokat tömörítő G-20 szervezet megbízásából készült, és téma lesz a szervezet találkozóján. 

A német Deutsche Bank, az amerikai Citibank és JP Morgan Case, valamint a brit HSBC jelentik a legnagyobb veszélyt a világ pénzügyi rendszere számára - derült ki a felmérésből. A Pénzügyi Stabilitási Tanács (Financial Stability Board) jelentése szerint ezeknek a bankoknak 2016-tól 2019-ig legalább 2,5 százalékkal kell növelniük szavatolótőkéjüket, hogy elérjék a 9,5 százalékos arányt a mérlegükön belül. Az előírásokkal azt szeretnék megakadályozni, hogy a legnagyobb bankok tönkremenjenek, és az adófizetők pénzéből kelljen kihúzni őket a bajból.

Az FSB összesen 28 bankot sorolt abba a körbe, amelyet rendszerszempontból meghatározónak tekintenek, egyel kevesebbet, mint tavaly. Új nevek a listán a spanyol BBVA és a brit Standard Chartered, lekerült a brit Lloyds, a szétdarabolt belga Dexia és a problémái után erősen zsugorított mérlegű német Commerzbank.

A világ rendszerszempontból legveszélyesebb bankjait az FSB egyébként öt kategóriába sorolta, a legfelső, legveszélyesebb ötös kategóriába azonban nem került egy sem. A négyesben van az említett négy pénzintézet, amelyeknek még legalább 2,5 százalékpontnyi saját tőkét kell előteremteniük.

A hármasban levőknek még két százaléknyi tőkét kell szerezniük, ide csak kettő tartozik, a Barclays és a  BNP Paribas. A kettesben (1,5 százalék) sok bank van, közük a Bank of America, a Goldman Sachs, a Credit Suisse, a Morgan Stanley, a Royal Bank of Scotland és az UBS. Az egyes csoportban van a Bank of China, a két nagy spanyol bank, a BBVA és a Santander, az amerikai Wells Fargo és több japán nagybank – írja a lap.

A listát várhatóan tárgyalják majd a G-20 pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek találkozóján vasárnap és hétfőn Mexikó Cityben.