Napjai vannak hátra a békési vállalatnak, ha nem jut sürgősen pénzhez! 

A valóságtól elrugaszkodottnak tűnik Budai Gyula azon kijelentése, hogy struktúraváltással, racionalizálással és a menedzsment újraépítésével meg lehet menteni a Gyulai Húskombinátot. A politikai ígéretek ellenére ugyanis a legrégebbi hazai élelmiszer-ipari vállalat helyzete most rosszabbnak tűnik, mint a felszámolás megkezdésekor. Ennek egyik biztos jele a lap szerint - a folyamatban lévő felszámoláson túl -, hogy múlt pénteken 29 embernek mondtak fel. Az információt Máté Istvánné felszámoló is megerősítette, és elmondta: elsősorban az adminisztrációban dolgozó alkalmazottakat küldtek el, így ha a társaság az érdemi termelést újra tudná kezdeni, akkor elég szakember állhatna rendelkezésre a gyártáshoz. Termelésről azonban már lassan nincs értelme beszélni: a vállalat lényegében csak a boltjaiból befolyó árbevételekből tudja finanszírozni a termelést, ami nagyon kevés. Alig heti egy napot - vagy annyit sem - dolgoznak a gyártósoron.

Abból a tervből pedig, amely szerint a felszámolás alatt sikerül működtetni az üzemet, eddig semmi sem valósult meg. Ha sürgősen nem lesz változás a pénzügyi hátteret illetően, akkor tartósan eltűnhet a piacról a gyulai kolbász. A húskombinátnak több nagy kereskedelmi vállalat is jelezte: más termékekkel pótolták a gyulait, s a Békés megyei cég csak akkor jelentkezzen náluk, ha biztosítani tudja a tartós termelés feltételeit.

Annak eldöntésére, hogy a Gyulai működő társaság marad-e, alig egy hét maradt a felszámoló szerint. Ha a pénzügyi lehetőségekben nem lesz változás, akkor a csoportos létszámleépítés már elkerülhetetlenné válik, és a közeljövőben végrehajthatják. Máté Istvánné szerint abban bíznak, hogy a bíróság nagyon gyorsan dönt arról, hogy a cég számlájára vagy a bankokhoz kerüljön az a közel 400 millió forint, amelyet a Gyulai a vevőitől vár. Ha a bíróság a Gyulai számára kedvező döntést hozna, akkor kicsit javulna a vállalat helyzete. Ellenkező esetben csak abban bízhatnak, hogy a napokban kidolgozott, a jövő év végig szóló pénzügyi finanszírozási terveket az állam támogatja, amihez legalább 700 millió forintra lenne szükség.