Az első osztályú InterCity-járatokon elhelyezett QR-kódok segítségével az utasok minden hónapban más-más művet olvashatnak el az Alibi sorozat eddig megjelent köteteiből. 

Elektronikus formában vonatokon is olvasható lesz az Alibi irodalmi antológia pénteken megjelent legújabb, Sziget című kötete, az első osztályú InterCity-járatokon elhelyezett QR-kódok segítségével az utasok minden hónapban más-más művet olvashatnak el az Alibi sorozat eddig megjelent köteteiből.

Sajtótájékoztatóval egybekötött írói összejövetel keretében mutatták be csütörtökön az Alibi irodalmi antológia legújabb, Sziget elnevezésű, 10. kötetét, amely a magyar irodalom és közélet több mint 50 személyiségétől kínál irodalmi és kulturális műveket - tájékoztatta a kiadó az MTI-t.

Az antológiát a tervek szerint a MÁV-START-tal való együttműködés keretében néhány hónapon belül 70 InterCity-járaton olvashatják majd az utasok. A vasúttársaság azért kapcsolódott a kezdeményezéshez, hogy a kocsikban elhelyezett QR-kódot tartalmazó matricák segítségével szerepet vállaljon a kultúra közvetítésében.

A Fortepan-fotógyűjtemény képeivel illusztrált új kötet írásai az emberekben jelenlévő saját, egyéni szigetekre összpontosítanak. Erről vallanak a könyv szerzői, többek között Varró Dániel, Vámos Miklós, Tóth Krisztina, Kulka János és Csányi Vilmos - olvasható a közleményben. Alexander Brody, az Alibi Kiadó képviseletében bejelentette, hogy a következő kötet címadó témája a "disznó" lesz.

Az Alibi sorozatot Alexander Brody - Bródy Sándor író unokája - álmodta meg az ezredfordulón. Célja az volt, hogy különféle témák köré csoportosítva olvasmányként is, látványként is érdekes köteteket hozzon létre, olyan antológiákat, amelyekben egy helyre kerülnek azok a szerzők, írók, költők, történészek, színészek, orvosok és a téma más ismerői, akik az irodalmi életben és annak műhelyeiben nem találkozhattak volna.

A hathavonta megjelenő tematikus könyvsorozat immár három kiadó közös összefogásával, az Alibi Kiadó Kft., a Magvető Kiadó és a Hamu és Gyémánt Kiadó gondozásában jelent meg.

Alexander Brody élete

Édesapja Bródy János a magyar lóversenysport és gabonakereskedelem kiválósága volt a két világháború között, édesanyja Pollatschek Lilly sikeres festőművész. Nagypolgári családban nőtt fel, nagyapja Bródy Sándor a híres író, a családtagjai közt olyan neves személyiségek voltak, mint édesapja féltestvére Hunyady Sándor, Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus, Bródy Imre, aki a kriptongázos izzót találta fel és Bródy Ernő országgyűlési képviselő.

A kis Alexander gyermekéveit a kor neves művészeivel töltötte. Villájukban gyakran megfordultak olyan híres színészek, mint Bajor Gizi, Csortos Gyula, magas pozíciójú politikusok, mint Dinnyés Lajos vagy Vas Zoltán. Édesapja imádta a lovakat, a harmincas években több lovat versenyeztetett, 1946-1948 között az Ügető Igazgatója volt. A háború után 1946-ban a szinte teljesen lepusztult magyar lóállomány pótlására 100 ezer dollárt kapott a Gazdasági Főtanács és Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy Amerikából vásároljon új lovakat.

Sándor az Árpád Gimnáziumban tanult. 1947-ben negyedikes volt, amikor édesapja hivatalos útlevéllel Svájcba küldte a fiát néhány hónapra. Ez az utazás Vas Zoltán miniszter titkára révén jöhetett létre. Innen 15 évesen egyedül továbbutazott Amerikába, ahol egy év múlva már édesapja és húga, Zsófi is csatlakozott hozzá. Édesanyja 1953-ban érkezett meg Párizsból. Alexander itt érettségizett le, majd a Princetoni Egyetemre íratkozott be.

Hamar beilleszkedett az amerikai társadalomba. Életreszóló barátságokat és ismeretségeket kötött. Neumann Jánoséknál találkozott egy ebéd alkalmával Einsteinnel. Greta Garbot Gombaszögi Elláéknál ismerte meg. A Princetoni egyetemen James Baker volt a klubtársa, aki később külügyminiszter lett. Támogatói között volt édesapja barátja a nagy író Molnár Ferenc is.



1953-ban végzett a Princeton Egyetem Woodrow Wilson diplomáciai karán kínai nyelvből, történelemből és filozófiából. A diploma megszerzése után a reklámszakmában kívánta tehetségét kamatoztatni. Még ebben az évben belépett a Young and Rubicam céghez. Összességében 34 évet dolgozott ennél a világhírű társaságnál, minden pozícióban kipróbálva magát. Pályafutása már az elején sikeres volt, 26 évesen a cég frankfurti irodájának második vezetőjévé nevezték ki. Egy év múlva megpályázta az olaszországi bázis vezető pozícióját, de mivel a pályázaton nem nyert, otthagyta a céget és Svájcban alapított magánvállalkozást.

Két év múlva a Young and Rubicam visszahívta és megajánlotta számára az alelnök-vezérigazgató széket. A hatalmasan fejlődő cég élén állva kőkemény vezetőként is be tudta bizonyítani, hogy sikerei ellenére emberséges tudott maradni. Óriási visszhangja volt annak az ügynek, ami cége egyik képviselőjével esett meg. Egy híres olasz édességgyáros megalázóan viselkedett Brody munkatársával, több órán át várakoztatta és durván szidalmazta. Alexander, az ügy kipattanása után felbontotta a szerződést ezzel a világcéggel, pedig az hatalmas összegeket fizetett a Young and Rubicamnak. Brody az ügy után azt nyilatkozta, hogy "Gazdag klienseket mindig kaphatok, de jó munkatársakat nem." Ezzel a tettével további jó ügyfeleket szerzett és kivívta a dolgozók megbecsülését. Üzleti karrierje töretlenül emelkedett felfelé.

1967–1970-ig a Cég európai képviseletét látja el. 1970 és 1982 között Brüsszelben és New Yorkban nemzetközi elnöki tisztséget tölt be. 1981-ben a világ legnagyobb reklámügynökségével a Dentsuval közös vállalatot hoznak létre. Ez az egyesülés a New York-i DYR Worldwide cég elnök-vezérigazgatói székét hozza Brodynak. Egyetlen európaiként a japán anyacég elnökségébe is beválasztják. 1984-1987 között a Reklám Világszövetség elnöke. Ez alatt az időszak alatt csatlakozott a Világszövetséghez Kína és a Szovjetunió, valamint Magyarország.

Ezt követően befejezi céges pályafutását és 1993-ig az Ogilvy and Mather World Wide elnökeként dolgozik. Nemzetközi sikereket könyvelhetett el itt is. 1993-ban hosszú és eredményes munkásság után visszavonul. Ettől az évtől kezdve egyre több időt tölt Magyarországon. Mivel az irodalom a vérében van, nemcsak érző, hanem értő támogatója is az irodalmi életnek. Megalapítja őse tiszteletére a Bródy Sándor-díjat elsőkötetes írók számára.

VIDEÓ - Beszélgetés az Alibi sorozatról: