Szeged - Magyarországon ma a jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt fogvatartottak száma 214 fő, akik közül 187-en a szegedi Csillag börtönben raboskodnak. 21-en soha nem szabadulnak zárkáikból, és a TÉSZ-esek száma a Csillag parancsnoka szerint 5 év alatt megduplázódhat. 

A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg 1571 fogvatartottról gondoskodnak. 187 embert jogerősen is életfogytiglanra ítéltek, közülük 21-en tényleges életfogytosok, azaz feltételesen sem bocsáthatók szabadságra. – A TÉSZ 1999 óta létezik Magyarországon, és ekkor vezették be azt is, hogy emberölés minősített esetében az életfogytiglanra ítéltek szabadságra bocsátásának leghamarabbi időpontja a korábbi 20 évről 30-ra változott – mondta Kiszely Pál dandártábornok, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka a Csillag börtönben csütörtökön rendezett szakmai konferencián.

Egyre több az extrém magas szabadságvesztési idő kiszabása a TÉSZ-eseken kívül. – A minap került a Csillagba egy férfi Debrecenből, aki leghamarabb 35 év múlva szabadulhat. A csúcstartó a tiszaroffi gyilkos: 2010-es ítélete szerint 50 év múlva bocsátható először feltételesen szabadságra – mondta Kiszely. A 26 éves gyilkos egy 87 éves nőt bántalmazott, akit saját járóbotjával ütött addig, amíg a háromlábú járóbot háromfelé nem tört, ezután egy fahasábbal ütötte, majd egy késsel mellkason, nyakon és gyomortájékon szúrta úgy, hogy a kés pengéje eltörött.

Kiszely kijelentette: az életfogytig tartó szabadságveszést kötelezően Szegeden kell megkezdeni. – A 187 ember közül 80-nak 22 évnél, 33-nak 32 évnél több az ítélete: amíg évente 14-15 életfogytiglant szabnak ki a magyar bíróságok, addig a Csillagban az elkövetkező 15 évben gyakorlatilag nem lesz szabaduló életfogytos. Számításaink szerint 10 év múlva 350 életfogytiglanosra kell felkészülnünk, amit az intézmény nem lesz képes kezelni – magyarázta a parancsnok. A TÉSZ-esek száma is egyre növekszik: most 21-en vannak, és a tendencia szerint számuk 2017-re megduplázódhat.

Az életfogytosok zöme 30–40 év körüli. Kiszely Pál felhívta a figyelmet: a rendkívül hosszú szabadságvesztésre ítéltek fele első bűntényesként került a fegyházba. – Fel kell tennünk a kérdést: a szigorú büntetések arányban állnak-e az elkövetők személyiségével – közölte. Beszélt a Hosszúidejű Speciális Rezsim körletről is. Amikor 2005-ben átadták, azt 13 emberre tervezték. Most kizárólag TÉSZ-esek lakják, a többi tényleges életfogytost helyhiány miatt más körletekben kellett elhelyezni. Elmondta: a TÉSZ bevezetése óta hárman lettek öngyilkosok a Csillagban. A mostaniak közül többen már 50 év felettiek, orvosi ellátásuk a jövőben szintén nagy nehézséget okoz majd. A parancsnok szerint a Csillag tehermentesítését rövid távon csak az oldhatja meg, ha az országban elítélt összes életfogytiglanost és TÉSZ-est nem kizárólag a szegedi intézménybe irányítják majd.

Nők a rácsok mögött

A BvOP sajtóirodáján azt közölték, hogy hazánkban TÉSZ-t még nem kapott nő: jelenleg 9 nő tölti „sima" életfogytig tartó szabadságvesztését Kalocsán. A BV-nek hamarosan akár az első női TÉSZ-esre is fel kell készülnie: a 11 éves Szita Bence megölésével gyanúsított P. Erikát az emberölés többszörös minősített esetével vádolhatják majd meg. A Gyulai Törvényszék pedig még most novemberben ítéletet hozhat Ny.-né S. Andrea ügyében, aki a vád szerint férjét hetekig nyugtatózta, majd 8-szor megszúrta, végül leöntötte gázolajjal, és elevenen elégette.