A Demokratikus Koalíció (DK) az állami erdők megnyitását szorgalmazza, hogy a rászorulók azokból jussanak tűzifához. 

Szűcs Erika független képviselő keddi, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a parlament szociális bizottsága támogatta, vegyék tárgysorozatba a fagyhalál elleni alapról szóló szocialista indítványt, amely alapvetően a közüzemi szolgáltatásból kizárt családoknak nyújt segítséget. A DK felvetése viszont azoknak a tartósan szegénységben élőknek szól, akik fával tüzelnek – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy tavaly a kormány már végrehajtott egy akciót, amelynek során 850 millió forintot csoportosítottak át annak érdekében, hogy 450 önkormányzat fát vásárolhasson az állami erdőgazdaságoktól.

A DK viszont azt szeretné, ha az állami erdőgazdaságok az önkormányzatokkal együttműködve, önkéntes közmunkások bevonásával gyűjtenének össze tűzifát - ismertette.

Kiemelte, hogy nem egy nagy fakivágási akciót akarnak elindítani. Közlése szerint először a fakitermeléssel érintett területeken megmaradt tűzifát, illetve a hulladék ágakat gyűjtetnék össze. Szerinte az akció során az idegenhonos fajtákat is ki lehetne irtatni.