A Külügyminisztérium abból indul ki, hogy a halálos közúti baleset okozása miatt jogerősen elítélt Radimir Cacic horvát miniszterelnök-helyettes ügye nem fogja befolyásolni a két ország kapcsolatait - mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője szerda este az MTI-nek. 

Kaleta Gábort azután kereste meg az MTI, hogy Radimir Cacic a Kaposvári Törvényszék szerdán hozott jogerős ítéletének ismeretében bejelentette, lemond a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesi, valamint gazdasági miniszteri posztjáról.

A független magyar bíróság ítéletét a Külügyminisztérium természetesen tiszteletben tartja - mondta a szóvivő, hozzátéve: a tárca nem kívánja értékelni a szomszédos baráti ország egyik vezetője által levont politikai konzekvenciát. Hangsúlyozta ugyanakkor, abból indulnak ki, hogy "ez a szomorú, tragikus ügy nem befolyásolja a hagyományosan jó magyar-horvát kapcsolatokat".

Radimir Cacicot távollétében jogerősen egy év, tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte szerdán a Kaposvári Törvényszék halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt. A törvényszék - részben megváltoztatva ezzel az elsőfokú bíróság határozatát - mellőzte az ítélet 3 év próbaidőre felfüggesztését, továbbá a 62 éves politikus előzetes mentesítését, aki emiatt nem számít büntetlen előéletűnek.

Radimir Cacic 2010. január 8-án borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten meghaltak, egy ember súlyosan, egy könnyebben megsérült.

Radimir Cacicnak két hónapon belül meg kell kezdenie fogházbüntetésének letöltését - tájékoztatta az ügyben másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék büntetés-végrehajtási bírója szerda este az MTI-t. Az elítélt horvát nyelvre lefordítva kapja kézhez a büntetés-végrehajtási intézetbe szóló behívást. Ha a levélben közölt időpontban nem jelenik meg, akkor európai és nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene - tette hozzá a bíró.

Miként mindenki más, Radimir Cacic is kérhet - legfeljebb három hónapos - halasztást a bíróságtól - mondta Vadócz Attila, hozzátéve: kérheti azt is, hogy büntetését saját országában töltse le. Erről a két igazságügy-miniszternek kell megállapodnia egymással.

Zoran Milanovic miniszterelnök kíséretében Radimir Cacic szerda délután Zágrábban rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be lemondását, és ismételten kifejezte mély sajnálatát a Magyarországon történt tragédia miatt.