A szív és érrendszeri betegségek világviszonylatban a leggyakrabban előforduló betegségek. Általában a mozgáshiány, továbbá a szenvedélybetegségek közül a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás, a túlnyomóan zsíros ételek fogyasztása, a nassolás a keringési rendszerünk fő ellenségei. 

Az utóbbi évtizedekben elfogadottá vált, hogy nem csak szervi okok zavarhatják meg szervezetünk működését, (de súlyos és orvosi műszerekkel sem kimutatható megbetegedéseket, hosszabb távon szervi elváltozásokat okozhatnak) a lelki eredetű okok, mint a bánat, félelem, szorongás (tudatos és tudatalatti), tartós stressz hatás.  Ilyen esetekben szükséges bevonni pszichoterápiás kezeléseket.

Az érrendszeri betegségek lehetséges gyógymódjai a gyógyszeres kezelés, melynek sajnálatos mellékhatásai vannak, és nem ritkán a kezelésképpen alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaira további gyógyszerek szedése válik szükségessé. A másik lehetőség a preventív (megelőző) és rehabilitációs gyógyászati kezelések. Fontos elemei: helyes táplálkozás kialakítása, rendszeres mozgás, torna (még, ha nehezünkre esik is), megfelelő gyógynövény kivonatok és táplálék kiegészítők alkalmazása.

Testünkben a vérkeringést a szív munkája és a vérerek rugalmassága biztosítja. Azonban a szív csak a kezdeti szakaszban pumpálja a vért, annak továbbítása csaknem kizárólag a rugalmas erek feladata. Az erekben uralkodó nyomás, ebből az egyensúlyból, a szív izomerejéből és az érfalak rugalmas erejéből adódik. A vérnyomás általánosnak elfogadott értéke (120/80Hgmm) az életkor előrehaladtával emelkedik, de kissé emelkedett számai (150/80Hgmm) 50 éves kor felett normálisnak mondhatóak. Korunk leggyakoribb megbetegedései a vérnyomás problémák, és az erek különböző megbetegedései, mint az érelmeszesedés, érgyulladás, visszér problémák.

Kiváltó okok és kezelésük:

Az alacsony vérnyomás pozitív oldala, hogy akár hosszabb életet biztosít az érintett számára, de az örökös fizikai gyengeség, fáradtság, bágyadtság igen kellemetlen velejárója az alacsony vérnyomásnak. A tünetek pontos oka csak ritkán állapítható meg. Okozhatják bizonyos gyógyszerek, örökletes hajlam, só-folyadék hiánya, túlzott alkohol fogyasztása, dohányzás. A háttérben lehetséges még rejtett szívelégtelenség, diabétesz, vesebetegség, fertőzések. Ezek feltárásában érdemes szakember segítségét kérnünk. Segíthetnek a tea, kávé fogyasztása, rendszeres torna (egyszerű nyújtógyakorlatok is sokat segíthetnek: nyújtsuk ki végtagjainkat olyan messzire amennyire csak tudjuk. A macskák nyújtózása is vérnyomásuk emelését szolgálja.). Rozmaring és Levendula illóolajok aromaterápiás alkalmazása is serkentheti a vérnyomást.



A magas vérnyomás rendkívül veszélyes, mert a legtöbb esetben semmilyen tünettel nem jár, épp ellenkezőleg. A hipertóniás betegek általában vidám, rendkívül aktív emberek. A fejfájás, szívdobogás, általános rossz közérzet csak akkor jelentkezik, ha a vérnyomás már nagyon magas. A tartós magas vérnyomás több okra is visszavezethető, ezt mindenképpen szakemberrel kell kivizsgáltatni. Egyértelmű kiváltó ok csak igen ritkán állapítható meg, a betegség sokszor érelmeszesedéssel, tartós stresszel, túlsúllyal, helytelen táplálkozással is összefüggésbe hozható, kialakulhat fiatal és idősebb korban is.

Kezelésére megelőzésképpen, illetve kiegészítő gyógymódként ajánlott fogyasztani:

- Omega-3 halolajat: Igazoltan csökkenti a szív és érrendszeri betegségeket, csökkentik a vérzsír triglicerid szintjét, véd a vérrögképződéstől és érelmeszesedéstől. Az Omega-3 halolaj hatására az erek kitágulnak, a szív vérellátása javul.

- koenzimQ10-et: Szíverősítő hatású, csökkenti a vérnyomást, akadályozza a vérrögök kialakulását, javítja a végtagok rossz keringését, enyhíti az anginás mellkasi fájdalmat. Lassítja az öregedési folyamatokat.

- Fokhagyma kivonatot: csökkenti a koleszterin szintet, magas vérnyomás, érelmeszesedés ellen.


Érrendszeri problémák és a perifériás keringés javítása:

Az érrendszeri problémák közül leggyakoribb, a visszér és az érelmeszesedés. A visszér gyakran genetikai „örökség”, mely tulajdonképpen az erek rugalmatlansága, túlzott kitágulása miatt alakul ki. Az érszűkület kialakulása hosszú, akár több évtizeden át kialakuló, szinte észrevehetetlen folyamat. Az első szakaszban főleg az érfal rugalmassága csökken, majd kialakulhat érgyulladás, mely következménye az erek hegesedése, vagy az érfalra lerakódó káros anyagok miatt, fokozatosan szűkül az erek átmérője, súlyosabb esetben kialakul az érelzáródás.

Kezelésére megelőzésképpen, illetve kiegészítő gyógymódként ajánlott fogyasztani:

- Ginkgo Biloba: Fokozza a verőerek rugalmasságát, ily módon javítva az agy és a végtagok vérellátását. Az aszpirinhez hasonló hatása gátolja a vérrögképződést. A végtag erek vérellátását is javítja értágító hatása révén, ezért alkalmas lehet például az időszakos sántítás, vagyis a láb verőereinek szűkülete okozta fájdalom, az izomgörcs vagy izomgyengeség leküzdésére is.

- Szőlőmag kivonat: Erősíti és rugalmassá teszi a hajszálereket, fokozza a véráramlást. Igen hatásos visszértágulatban és érszűkületes lábfájásban. Enyhíti a cukorbetegségben kialakult idegkárosodás tüneteit a zsibbadást és bizsergést.

- Omega-3 halolajat: Igazoltan csökkenti a szív és érrendszeri betegségeket, csökkentik a vérzsír triglicerid szintjét, véd a vérrögképződéstől és érelmeszesedéstől. Az Omega-3 halolaj hatására az erek kitágulnak, a szív vérellátása javul.

Életmód tanácsadóként sokszor találkozom azzal a problémával, hogy egy-egy megbetegedés kezelésére, nemritkán 4-5, vagy ennél is több készítményt kell ajánlanom a pácienseimnek. Ritkán találok olyan terméket, ami egy adott problémára nem egy maréknyi pirulában, hanem koncentráltan 1-2 kapszulában tartalmazza a szükséges hatóanyagokat.