A jövőben a devizahitelesek akár az árfolyam változása miatt is sikeresen fordulhatnak bírósághoz. A Kúria hamarosan megjelenő iránymutatása ugyanis több fogódzót is adhat a bankok elleni perekhez. A jogi út azonban kockázatokkal is jár, és sok pénz mehet el a szakértőkre. 

Hamarosan iránymutatássá válhat a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja által készített anyag a devizahitelesek és a bankok pereiben - adta hírül az azenpenzem.hu. Mint a pénzügyi portál írja, már megkezdődött a munka a Polgári Kollégium (PK) véleményének tervezetén. A PK vélemény nem kötelező, de egyértelműen befolyásolja a különböző bíróságoknál születő döntéseket. Az azenpenzem.hu egyébként már korábban is közölte és értelmezte is a Kúria anyagának főbb megállapításait. 

A megállapításokban foglaltak sok tekintetben pozitív hatásúak lehetnek a fogyasztók számára. Vezekényi Ursula bíró, a Kúria elemzőcsoportjának vezetője azonban a pénzügyi portálnak nyilatkozva óvott az alaptalan remények táplálásától. Sokan hivatkoznak például arra, hogy nem volt elegendő idejük a szerződést áttanulmányozására. Ezt az állítást azonban az adósnak bizonyítania is kell, ami nem könnyű. Önmagában arra sem hivatkozhat senki, hogy nem volt tisztában a pénzintézetek által használt fogalmakkal. A fogyasztóktól is elvárható ugyanis, hogy amennyiben a szerződésben általuk nem ismert fogalmak szerepelnek, nézzenek utána azoknak. Ezen kívül a kamatemelések mértékét vitató kereseteknél is kockázatot vállal az adós, ugyanis ha veszít, a magas szakértői költséget neki kell viselnie.

Az adósok számára bíztató lehet ugyanakkor, hogy az anyagban írtak szerint a rendes üzleti kockázatot a bankok nem háríthatják át ügyfeleikre. Véleményünk szerint ez még a devizaárfolyamok kérdését is érintheti. Több pénzintézetnél ugyanis minden rizikót tompítás nélkül az ügyfeleknek kellett viselniük. A munka során felmerült problémákat jövő hétfőn egy zárt konferencián is megvitatják, ahol még tovább alakulhat a végleges anyag.