A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján egész Olaszországban demonstrációk figyelmeztettek arra, hogy minden hatvanadik órában egy olasz nőt saját férje vagy partnere öl meg.

MTI - "A fizikailag gyengébb ember bántalmazása és meggyilkolása az embertelenség és mindenekelőtt a gyávaság bizonyítéka" - mutatott rá a világnap alkalmából megjelentetett cikkében a L'Osservatore Romano, a Szentszéki napilapja. Az újság szerint a nők elleni erőszakot nem a gazdasági válság táplálja, a gyilkosok a "női emancipációt képtelenek elfogadni".

Olaszországban egész hétvégén egymást követték a nőkkel szembeni erőszak ellen tartott demonstrációk: a Colosseumot szombat este kivilágították a családi erőszak nő áldozatainak emlékére, Genovában vérszínűre festették a szökőkutakat. A nem csak nők vezette utcai felvonulásokon a párkapcsolati erőszak minden formája elleni hatékony fellépésről szóló egyezmény, az Isztambuli Konvenció minél előbbi ratifikációját követelték a római parlamenttől.

"Tömeges nőmészárlás" zajlik Itáliában a nők jogait védelmező egyesületek szerint, miután negatív rekordot döntött a családon belüli erőszak áldozatául esett nők száma. Az év eleje óta 115 nőt gyilkolt meg saját férje, partnere vagy más hozzá közel álló férfi. Tavaly 127 volt az áldozatok száma. A halottak többsége olasz nő, de fokozatosan emelkedik az Olaszországban élő bevándorló lányok és asszonyok közötti áldozatok száma is. A 16-70 év közötti nők egyharmada életében legalább egyszer volt lelki va

gy testi agresszió áldozata, az erőszakot azonban csak 35 százalékuk jelenti a hatóságoknak. A gyilkosságok tíz százalékát fenyegető zaklatás előzi meg, amely átlagosan másfél éven át nyomasztja az áldozatokat. A fenyegető zaklatást büntető törvény 2009-ben lépett életbe Olaszországban.