Sándor György, a Videoton FC középpályása szerint várhatóan nagy nyomás alá kerül majd a fehérvári gárda kapuja, de a döntetlen így is elérhető a labdarúgó Európa Liga csoportkörének csütörtök esti, bázeli mérkőzésén. 

A futballista a vidi.hu-nak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy két hete, hazai pályán sem náluk volt többet a labda, mégis nyertek 2-1-re, igaz, azt is megjegyezte: úgy érzi, a svájci együttes mezőnyfölénye ezúttal "hatványozottabb" lesz.

"Bízom abban, hogy a Bázel egy kicsit ki fog nyílni, de szerintem mindent egy lapra feltéve nem fog támadni, ennél azért sokkal jobb csapat" - fogalmazott. "Remélem, hogy a biztos védekezésből sikerül majd egy-egy ritmusváltással gyors akciókat vezetnünk. Kevés ilyen lehetőségünk lesz, de ezekből kellene legalább egyet értékesíteni, mert ha szereznénk egy gólt, akkor utána könnyebben tudnánk játszani a saját játékunkat."

A középpályás beszélt a Videoton továbbjutási esélyeiről is: szerinte az elmúlt évek tapasztalatai alapján kilenc ponttal tovább lehet jutni a csoportból, így a következő három összecsapáson három pontot kellene szerezniük.

Alakulhat azonban úgy is, hogy a fehérvári együttes már csütörtökön biztosítja helyét a legjobb 32 csapat között. Ehhez elsősorban győznie kellene Bázelben, miközben a kapus Köteles Lászlót is foglalkoztató Genk nyer, vagy döntetlent játszik a csoport utolsó helyén álló Sporting Lisboa vendégeként. A G csoportban mindkét összecsapás 21.05-kor kezdődik, Bázelben az ukrán Jevhen Aranovszkij vezeti majd a meccset.

"Lenyűgöző a Videoton FC idei nemzetközi szereplése"

A svájci labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Ottmar Hitzfeld szerint továbbra is a svájci FC Basel az esélyes a Videoton ellen a labdarúgó Európa-liga csütörtöki visszavágóján, bár tudja, hogy jó formában van a fehérvári csapat, ráadásul a játékosok vállát nem nyomja teher. A szakember a vidi.hu-nak adott exkluzív interjúban volt játékosa, Paulo Sousa vezetőedző egyéniségéről is beszélt.

A német edzőlegenda, a játékosként az 1970-es években a Baselben is futballozó Ottmar Hittzfeld a vidi.hu-nak elmondta, nagy meglepetés számára a Videoton eddigi szereplése az Európa-ligában, illetve a fehérváriak két héttel ezelőtti, Basel elleni győzelme.

„Lenyűgöző a Videoton FC idei nemzetközi szereplése! Nem hiszem, hogy sok embert találtunk volna a szezon előtt, aki ilyen remek szereplést várt volna a fehérvári csapattól. Most, hogy ilyen remek eredményeket értek el, történjen bármi is a hátralévő mérkőzéseken, már senkinek sincs joga ahhoz, hogy csalódott legyen a nemzetközi porondon mutatott teljesítmény miatt. Nagyon meglepett az, hogy kikapott az FC Basel a Videoton otthonában, hiszen a svájci csapatban több minőségi labdarúgó szerepel, és a két klub költségvetése között is nagyon nagy különbség van a bázeliek javára. Pont ezek miatt úgy gondolom, hogy a csütörtöki visszavágó esélyese az FC Basel. Azonban a székesfehérvári meccsen azt is lehetett látni, hogy mire képes egy csapat – jelen esetben a Videoton – ha nagyon jó formában van. Ráadásul nem nyomja a játékosok vállát az a teher, hogy minden díjat meg kell nyerniük, de érzik a vágyat, hogy a megkezdett úton haladjanak tovább, önbizalommal telve” – fogalmazott a szakember, aki jelenleg Svájc szövetségi kapitányaként dolgozik.

Hitzfeld volt játékosáról, a jelenleg a Videotont irányító Paulo Sousáról is beszélt, akivel 1997-ben a Dortmunddal Bajnokok Ligáját nyert: „Paulo mindig is kiemelkedő egyéniség, játékosként pedig világszínvonalú labdarúgó volt. Számomra egyáltalán nem meglepő, hogy edzőként a maximumot akarja kihozni magából és a csapatából, hiszen Dortmundban is ez volt rá jellemző játékosként is.”



Ottmar Hitzfeld

12 éves pályafutása során játékosként 296 mérkőzésen összesen 169 gólt szerzett klubjaiban. Kétszer nyert bajnoki címet és egyszer Svájci Kupát az FC Basellel.

Legnagyobb sikerei edzőként:

2x svájci bajnok (Grasshoppers 1989-90, 1990-91)
7x Bundesliga-győztes (Borussia Dortmund 1994-95, 1995-96, FC Bayern München 1998-99, 1999-2000, 2000-01, 2002-03, 2007-08)
2x Bajnokok Ligája-győztes (Borussia Dortmund 1996-97, FC Bayern München 2000-01)
1x Világkupa-győztes (FC Bayern München 2001)

Sousa szerint tökéletes meccs kell Baselben

Paulo Sousa, a Videoton mestere szerint a csütörtöki, baseli meccs kulcsa az lesz, hogy mentálisan és fizikálisan fel tud-e nőni a gárda a feladathoz, és csak tökéletes teljesítménnyel van esélye a fehérvári csapatnak a jó eredményre. Torghelle Sándor amondó, nem csak a Vidi, az egész magyar labdarúgás nagy lehetőség előtt áll, és azt is hozzátette, most aláírná azt is, hogy Bozovic kapus góljával nyernek 1-0-ra.

Csütörtökön újabb nagy csata vár a Videotonra, a fehérvári gárda ahhoz a Baselhez látogat, amelyet hazai pályán 2-1-re legyőzött. Paulo Sousa egy bazonline.ch oldalon látható videónyilatkozatban beszélt a "visszavágó" veszélyeiről, a találkozóval kapcsolatos várakozásairól.

– Már az elején, amikor az ellenfelekről beszéltem, a csoport első helyére tettem a Baselt a csapat és a klub hatalmas nemzetközi tapasztalata miatt. Ráadásul a gárda tavaly is figyelemre méltó eredményeket ért el a nemzetközi porondon. Nem kezdték jól a szezont a svájciak, de ettől még egy erős csapatot alkotnak. Edzőt váltottak, azóta pedig nagyobb motivációval játszik a csapat, és az utolsó két meccset meg is nyerte. Technikailag nagyon képzett csapat, amelyben sok lehetőség rejlik. Ezt ki is használják, hiszen több játékrendszert is képesek alkalmazni. Nagy kihívás lesz nekünk a mérkőzés, a kulcs pedig az lesz, hogy fizikálisan és mentálisan tudjuk-e hozni azt a magas szintet, amit kell. Nagyon nagy teljesítményre lesz majd szükség Baselben, hiszen az utolsó két mérkőzésen az ellenfelünk játéka intenzívebbé vált. Fel kell készülnünk, és remélhetőleg tökéletes meccset tudunk majd elővezetni, hiszen csak úgy lehetünk sikeresek – fogalmazott.

A piros-kékek csatára, Torghelle Sándor az fmh.hu-nak beszélt az összecsapásról. Az is szóba került, egy győzelemmel és a másik mérkőzés eredményének szerencsés alakulásával akár máris továbbjuthat a Vidi a legjobb 32 közé.

– Természetesen nem foglalkozunk azzal, hogy mi az eredmény a másik pályán, nekünk a saját feladatunkat kell megoldanunk Baselben. Elemeztük a svájciak elleni hazai mérkőzést, átbeszéltük a tanulságokat. Ellenfelünk remek együttes, szinte hiba nélkül kell játszanunk Baselben, hogy eredményesek tudjunk lenni. A házigazda van annyira jó csapat, hogy a kihagyásainkat azonnal büntesse – nyilatkozta a támadó.

A korábbi válogatott labdarúgó azt is kiemelte, hatalmas lehetőség előtt áll nemcsak a Videoton, hanem az egész magyar labdarúgás is. Emellett a csatársorban felfedezhető rotációról is ejtett pár szót.

– Folyamatosan követik egymást a mérkőzések, mindenkinek készenlétben kell állnia, így egyáltalán nem zavar, hogy Nikóval (Nemanja Nikolic – a szerk.) váltogatjuk egymást, hol ő kezd, hol én. Most aláírnám, ha csütörtökön 1-0-ra nyernénk csatártársam találatával, de akár rúghatja a gólt Bozovic is büntetőből, a lényeg, hogy eredményesek legyünk. Természetesen bármikor pályára kerülök, mindent megteszek, hogy jól futballozzak, és hozzásegítsem a csapatot a sikeres szerepléshez. Baselben nagy lehetőség előtt áll nem csak a Videoton, hanem az egész magyar labdarúgás is – fogalmazott.

Hajnalék Dániában, Husztiék svéd csapatot fogadnak

A Hajnal Tamást is foglalkoztató VfB Stuttgart az FC Köbenhavn vendége lesz, míg a Hannover - Huszti Szabolcs csapata - a Helsingborgot fogadja a labdarúgó Európa liga csütörtöki, negyedik fordulójában.

A Stuttgartnak ez lesz az utolsó előtti lehetősége arra, hogy megőrizze továbbjutási esélyét, vereség esetén ugyanis komoly hátrányba kerülhet a koppenhágai alakulattal, valamint a jelenleg élen álló bukaresti Steauával. Utóbbi csapat Norvégiában, a Molde stadionjában lép pályára csütörtökön, s a találkozó játékvezetője Vad István lesz.

A Hannover - amely az élen áll saját csoportjában - nagy lépést tehet a legjobb 32 közé jutás felé vezető úton, ha ugyanis legyőzi az eddig csupán egy pontot szerző svéd riválisát, akkor tíz pontjával biztosan a csoport élén marad, s kedvező helyzetből várhatja a folytatást. Sőt, akár már most tovább is juthat: ehhez a győzelem mellett arra van szüksége, hogy a Twente ne verje meg otthon a Levantét. Husztiék - többek között a magyar szélső gólpasszával - két hete Helsingborgban 2-1-re nyertek.

Lencse László együttese, az izraeli Hapoel Kiryat Shmona ezúttal a Sparta Prahát fogadja, míg a címvédő - és eddig százszázalékos - Atlético Madrid a Portugáliában lép pályára az Académica vendégeként.

Európa Liga, a G csoport 4. fordulójának programja:

G csoport:

FC Basel (svájci)-VIDEOTON FC 21.05
Sporting Lisboa (portugál)-Genk (belga) 21.05

A csoport állása:

1. Genk 3 2 1 - 7-3 7 pont
2. VIDEOTON FC 3 2 - 1 5-4 6
3. Basel 3 - 2 1 3-4 2
4. Sporting Lisboa 3 - 1 2 1-5 1

Európa Liga, csoportkör, 4. forduló:

A csoport:
Anzsi (orosz)-FC Liverpool (angol) 18.00
Udinese (olasz)-Young Boys (svájci) 19.00
Az állás: 1. FC Liverpool 6 pont, 2. Anzsi 4 (3-2), 3. Udinese 4 (5-6), 4. Young Boys 3

B csoport:
Académica (portugál)-Atlético Madrid (spanyol) 19.00
Plzen (cseh)-Hapoel Tel-Aviv (izraeli) 19.00
Az állás: 1. Atlético Madrid 9 pont, 2. Plzen 6, 3. Académica 1 (3-6), 4. Hapoel Tel-Aviv 1 (2-6)

C csoport:
Olympique Marseille (francia)-Borussia Mönchengladbach (német) 19.00
Fenerbahce (török)-AEL Limasszol (ciprusi) 19.00
Az állás: 1. Fenerbahce 7 pont, 2. Olympique Marseille 4 (7-5), 3. Borussia Mönchengladbach 4 (4-4), 4. AEL Limasszol 1

D csoport:
FC Bruges (belga)-Newcastle United (angol) 19.00
Girondins Bordeaux (francia)-Marítimo (portugál) 19.00
Az állás: 1. Newcastle United 7 pont, 2. Girondins Bordeaux 4, 3. FC Bruges 3, 4. Marítimo 2

E csoport:
Molde (norvég)-Steaua Bucuresti (román) 19.00
FC Köbenhavn (dán)-VfB Stuttgart (német) 19.00
Az állás: 1. Steaua Bucuresti 7 pont, 2. FC Köbenhavn 4, 3. Molde 3, 4. VfB Stuttgart 2

F csoport:
AIK Solna (svéd)-PSV Eindhoven (holland) 19.00
Napoli (olasz)-Dnyipro (ukrán) 19.00
Az állás: 1. Dnyipro 9 pont, 2. PSV Eindhoven 4, 3. Napoli 3, 4. AIK Solna 1

H csoport:
Neftci (azeri)-Rubin Kazany (orosz) 18.00
Partizan Beograd (szerb)-Internazionale (olasz) 21.05
Az állás: 1. Internazionale 7 pont (6-3), 2. Rubin Kazany 7 (5-2), 3. Netfci 1 (1-4), 4. Partizan Beograd 1 (0-3)

I csoport:
Hapoel Kiryat Shmona (izraeli)-Sparta Praha (cseh) 21.05
Athletic Bilbao (spanyol)-Olympique Lyon (francia) 21.05
Az állás: 1. Olympique Lyon 9 pont, 2. Sparta Praha 6, 3. Hapoel Kiryat Shmona 1 (5-8), 4. Athletic Bilbao 1 (3-6)

J csoport:
Lazio (olasz)-Panathinaikosz (görög) 21.05
Tottenham Hotspur (angol)-Maribor (szlovén) 21.05
Az állás: 1. Lazio 5 pont, 2. Maribor 4, 3. Tottenham Hotspur 3, 4. Panathinaikosz 2

K csoport:
Metaliszt Harkiv (ukrán)-Rosenborg (norvég) 21.05
Bayer Leverkusen (német)-Rapid Wien (osztrák) 21.05
Az állás: 1. Bayer Leverkusen 7 pont (5-0), 2. Metaliszt Harkiv 7 (4-1), 3. Rosenborg 3, 4. Rapid Wien 0

L csoport:
Hannover 96 (német)-Helsingborg (svéd) 21.05
Twente (holland)-Levante (spanyol) 21.05
Az állás: 1. Hannover 7 pont, 2. Levante 6, 3. Twente 2, 4. Helsingborg 1