Közép-Ázsia meleg, száraz lejtőiről származik. Más hatezer éve használjuk étkezési és egyéb célokra. 

A Kína és a nyugat közötti árukereskedelmet lebonyolító „selyem út" mentén, arab kereskedők közvetítésével terjedt el és honosodott meg Észak-Afrikában, a Földközi tenger forró és száraz éghajlatú területein. A portugál, spanyol és arab konyha szívesen használja.

A középkorban a „liszt" gyakran jelentett mandulalisztet, böjt idején a mandulatejet fogyasztották tehéntej helyett.

Hazánk a mandula északi határa. Ismertebb termőhelyei a Balaton-felvidék és a Budai-hegység.

Élettani hatásai

A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.

Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.

Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.

Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.

Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.

Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.

A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.

A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.

A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.

Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében.

Tudtad-e?

A görög mitológia szerint Phyllis, a szépséges hercegnő éveken át hiába várta szerelmét, Demophont az oltárnál. Az istenek megsajnálták és mandulafává változtatták. Amikor Demophon visszatért kóborlásaiból, Phyllis helyett egy kopár fácskát talált. Szégyenében megölelte, s erre a mandula azonnal kihajtott és virágba borult. A halálon győzedelmeskedő szerelem legendája Portugáliában is ismert.

Az ókori Rómában és a középkori Európában a cukrozott mandula különleges ajándéknak számított. Esküvőkön az ifú pár irányába szórták, így kívántak termékeny, anyagi nehézségektől mentes házasságot.

Svédországban a karácsonyi rizspudingba tesznek egy szem mandulát. A hiedelem szerint aki megtalálja, az különösen szerencsés lesz a rákövetkező évben.

A Közel-Keleten a zöld mandulát egészben fogyasztják. A még puha héjú termés savanyúságát sós ízekkel ellensúlyozzák.