Újra Gáncs Pétert választotta elnök-püspökké és Prőhle Gergelyt országos felügyelővé a Magyarországi Evangélikus Egyház, a zsinat pénteken megerősítette tisztségükben az elnökség tagjait.

Az idén megkezdett tisztújítás jegyében a zsinat 62 szavazati jogú tag jelenlétében Hafenscher Károlyt választotta a testület lelkészi elnökévé, a nem lelkészi elnök Abaffy Zoltán lett. A zsinat lelkészi alelnöke Smidéliusz Zoltán, nem lelkészi alelnöke Tölli Balázs - olvasható a közleményben.
  
A megválasztott vezetőket szombaton iktatják be tisztségükbe.
  
Gáncs Pétert déli egyházkerületi püspököt először 2010. november 26-án választották elnök-püspökké rendkívüli választás keretében. A leköszönő elnök-püspök a választási ciklus alatt ment nyugdíjba, így Gáncs Péter megbízatása nem hat évre, hanem két esztendőre, az idei általános tisztújításig szólt.
   
Az egyház 61 éves elnök-püspöke 2003 óta a déli evangélikus egyházkerület püspöke, 2006 óta a Magyar Evangélikus Konferencia alelnöke és az Egyházak Világtanácsa Központi Bizottságának tagja.
  
Prőhle Gergelyt 2006. április 6-án választották először országos felügyelővé. Megválasztásakor a Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese volt, jelenleg a tárca helyettes államtitkára.
   
A Magyarországi Evangélikus Egyház igazgatása három egyházkerületben történik. Az egyházkerület élén álló kéttagú elnökség lelkészi tagja a püspök. A püspököt az egyházkerület gyülekezetei választják, megbízatása nyugdíjba meneteléig szól. Az északi egyházkerület püspöke Fabiny Tamás, a nyugati (dunántúli) egyházkerület lelkészi vezetője Szemerei János.
  
A három püspök közül az elnök-püspök személyére - az országos jelölőbizottság felhívására - az egyházmegyék tesznek javaslatot, de ajánlásával bármely egyháztag felkeresheti a jelölőbizottságot. Az elnök-püspököt és helyettesét a zsinat plenáris ülése választja titkos szavazással.
  
Az evangélikus egyházban a mindenkori elnök-püspök képviseli hivatalos ügyekben az egyházat, így továbbra is Gáncs Péter az, aki a kormányzattal vagy más egyházakkal egyeztetéseket folytat vagy konkrét ügyekben a tárgyalásokon részt vesz.
  
Az országos felügyelő az egyház világi vezetője: felügyeli az országos központ munkáját, összekötő az egyházkerületek között, az országos elnökség tagja, az elnök-püspök vezetőtársa.
  
Az egyház idei tisztújítása során októberben felállt az új zsinat, az egyházmegyék élére megválasztották és beiktatták az espereseket. Augusztusban és szeptemberben választották meg és iktatták be az új egyházkerületi felügyelőket: a nyugati Mészáros Tamás, az északi Fábri György, az ELTE rektorhelyettese lett, a déli egyházkerület felügyelőjének pedig újra Radosné Lengyel Annát választották.