A Jurnalul lap internetes kiadása szerint miközben a Hargita és Kovászna megyei székelyek és magyarok autonómiatörekvése egyre erősebbé válik, aközben ezekben a megyékben élő románok újra úgy érzik, hogy a társadalmi élet minden területén a diszkrimináció, a nyomás és az asszimiláció veszélye leselkedik rájuk.

Az autonómia ötletét támogatják a román állam helyi képviselői, sőt, a helyi hivatalok is, amelyek az állami költségvetésből élnek, és amelyek „elfelejtik" kitenni a hivatalos jelvényeket „elmulasztják" a hivatalos nyelv használatát a dokumentumokban.

Íme egy példa, egy Hargita megyei román, aki egy e-mail-ben küldte be a jurnalul.ro-nak a panaszát:

„A Hargita megyei románokat folyamatosan diszkriminálják, még akkor is, ha az ilyen esetek nem jelennek meg a sajtóban és kevesen vesznek bátorságot arra, hogy lépéseket tegyenek. Be kell vallanom, hogy az is bátorságot adott, amikor láttam, hogy nyilvánosságra került, hogy a Hargita Megyei Tanfelügyelőség magyar nyelven ad ki dokumentumokat.

Így történik ez a csíkszeredai megyei kórházban is. Csatolva küldtem egy iratot, amely egy hallásvizsgálat másolata, amit a Fül-Orr-Gége osztály adott ki. Az elején és a végén szerepel csak román nyelvű szöveg, ott ahol írja: „audiometrie şi Dg. Auz în limite normale". A többi része, vagyis egy egész A4-es oldal magyar nyelven van csak, amit én nem értek egyáltalán.

Nem hiszem, hogy ez normális dolog, hogy Romániában magyar nyelvű orvosi eredményeket kapok, olyan nyelven, amelyet nem értek, de amelyet egyes helyi hivatalok képviselői egyre inkább megkövetelik, hogy értsek (többé-kevésbé direkten) különböző eszközök által, vagy olyan trükkökkel, mint a fent leírt történetben, holott a román a hivatalos nyelv.

Páciensként megállapíthatom, hogy megsértették jogaimat amelyek a 2003/46-os törvény 6. és 8. cikkelyében szerepelnek, a páciens jogaira nézve, és mint állampolgár, elnyomottnak, hátrányosan megkülönböztetettnek, eltaposottnak érzem magam a helyi hatóságok által és egyre inkább jelentéktelennek és figyelmen kívül hagyottnak érzem magam a központi hivatalok által is, amelyek folyamatosan úgy tesznek, mintha nem hallanának és nem látnának semmit abból, ami ezen a területen folyik, amely annak ellenére, hogy az ország közepén van, mégis nagyon messze van Romániától!"

A jogaiban sértett személy csatolta is a dokumentumot az e-mailhez, aki még az egészségügyi miniszterhez is levelet írt, de annak válaszát nem tartja kielégítőnek, mivel ez a Nemzeti Egészségügyi Pénztárhoz küldte a panaszost.

jurnalul.ro