Hogyan lesz ebből csipkelekvár? (Milyen szép szó...) 

1. Ügyesen le kell szedegetni
2. A gyümölcs szárával szemközti száraz virág maradékot le kell tisztítani - ollóval, vagy késsel levagdosni
3. Meg kell mosni
4. Aztán bő vízben feltesszük főni
5. Amikor már puha, egy erős apró lyukú fémszűrőn átpasszírozzuk (sajnos semmi egyéb gépi módszer nincs rá, mert csak így tudunk megszabadulni a magot körbevevő szőröktöl...)
6. Ha az egész adag készen van, még biztosan maradt benne gyümölcshús, úgyhogy a magokat újra felforraljuk vízzel és újra átpasszírozzuk - ezt én 3x szoktam ismételni.
7. Az átpasszírozott sűrű lébe cukrot teszünk - ki hogyan szokta, én kb 2:1 arányban (a cukor fele a lé súlyának)
8. Főzzük úgy fél - egy óra hosszat, állandóan kevergetve!
9. Nagyon tiszta fertőtlenített üvegekbe merjük
10. Minden üveg lekvár tetejére egy kiskanál rumot, vagy pálinkát teszünk (ez a vegyi tartósítók helyett van!)
11. Celofánt, vagy befőzőfóliát teszünk az üveg szájára, majd erre csavarjuk a fémtetőt
12. A befőttesüvegeket úgy két ujjnyi vízbe nagy lábosba rakosgatjuk, befedjük és nagyon lassan forralni kezdjük (ez a nedves dunszt) - itt "forronganak" kb 1- 1,5 óra hosszat
13. A lábosban hagyjuk kihűlni (kb. még egy napig érdemes benne hagyni, akkor biztosan jó lesz)
13+1 A megtörölgetett lekvárokat csipkebogyóval, színes szalvétával, vagy bármivel szépen feldíszítjük, s mehet a kamrába :)
Jó étvágyat!