A túlsúly napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. Globális szinten rendkívül nehéz felvenni a harcot ellene, de mi emberek, sokat tehetünk kezelésében, megelőzésében. A rostban gazdag, alacsony kalóriájú alapanyagok segítségünkre lehetnek.

A túlsúly igen komoly veszélyekkel jár. Ha huzamosabb ideig áll fenn, hosszabb távon szív- és érrendszeri problémákat, cukorbetegséget okozhatnak, lábdagadást, vizesedést, de megterheli a májat, az emésztőrendszerünket, és sorolhatnánk még. De ennyi talán elég is ahhoz, hogy megértsük, a túlsúly kérdését valóban komolyan kell venni.

Támogassuk emésztésünket!
Mielőtt bármilyen drasztikus fogyókúrába kezdenénk, nézzük végig étkezési szokásainkat, és reformáljuk át egy kicsit. A zsíros, magas kalóriájú ételeket cseréljük le soványabb fajtákra, ételeinkbe pedig mindig tegyünk zöldségeket, gyümölcsöket, rostban gazdag és emésztésünket segíti gabonákat. Jó néhány alapanyag megfordul a konyhában, melyekről nem is gondolnánk, hogy segítségünkre lehetnek a kilók leadásában. Ezért most egy csokorba szedtük ezeket.

Alma
Az alma az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcs, diéta, fogyókúra esetén kifejezetten ajánlott. Ráadásul az őszi-téli időszak egyik legfontosabb és legkönnyebben hozzáférhető termése. A benne található pektin segíti a zsírok lebontását, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal nem rakódnak le felesleges kilók sem. Elsősorban a délelőtti órákban érdemes fogyasztani.

Grépfrút
Több kutatás is bebizonyította már, hogy a grépfrút remekül alkalmazható fogyókúra esetén. Segíti az emésztést, serkenti a zsírégetési folyamatot, ezáltal segít a kilók leadásában. Ha étkezésünkön nem változtatunk, de minden nap, 2 hónapon keresztül megeszünk legalább egy fél grépfrútot, érezni fogjuk a hatást. A felesleges kilók szépen lassan elkezdenek leolvadni. Ha egészben nem szeretjük, préseljük ki a levét, és fogyasszuk el a délelőtti órákban.

Paradicsom
Alacsony a kalóriatartalma, rostokban viszont annál inkább bővelkedik. Magas víztartalmának köszönhetően könnyen telít, ezért nem kell sokat enni belőle. Bár a friss paradicsom szezonja már lejárt, szósz és mártás formájában még fogyaszthatjuk, hiszen a benne lévő antioxidánsok erősítik az immunrendszert, és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is nagyban csökkentik.

Gyömbér
Igazi téli fűszer a gyömbér, szervezetünket belülről melegíti, és immunrendszerünk erősítésében is fontos szerepet tölt be. Segíti emésztésünket, így a kilók elleni harcban is társunk lehet. Fogyasszunk teát belőle (a meleg teavízbe tegyünk 1-2 teáskanál frissen reszelt gyömbért), vagy szórjuk meg ételeinket vele. Így biztosan rendben fogjuk tartani egészségünket.

Chili
A chili egyik fontos hatóanyaga a kapszaicin nevű antioxidáns, mely segítségünkre lehet torokfájás esetén is. Emellett serkenti a zsírégetést, felgyorsítja az emésztést és a tápanyagok felszívódását is. Ha szeretjük a csípős ételeket, használjunk ízesítésükre chilit, de csak óvatosan, mértékkel, mert emésztést segítő hatása mellett melegérzetet is ad.