A túlsúly napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. Globális szinten rendkívül nehéz felvenni a harcot ellene, de mi emberek, sokat tehetünk kezelésében, megelőzésében. A rostban gazdag, alacsony kalóriájú alapanyagok segítségünkre lehetnek.
A túlsúly igen komoly veszélyekkel jár. Ha huzamosabb ideig áll fenn, hosszabb távon szív- és érrendszeri problémákat, cukorbetegséget okozhatnak, lábdagadást, vizesedést, de megterheli a májat, az emésztőrendszerünket, és sorolhatnánk még. De ennyi talán elég is ahhoz, hogy megértsük, a túlsúly kérdését valóban komolyan kell venni.
Támogassuk emésztésünket!
Mielőtt bármilyen drasztikus fogyókúrába kezdenénk, nézzük végig étkezési szokásainkat, és reformáljuk át egy kicsit. A zsíros, magas kalóriájú ételeket cseréljük le soványabb fajtákra, ételeinkbe pedig mindig tegyünk zöldségeket, gyümölcsöket, rostban gazdag és emésztésünket segíti gabonákat. Jó néhány alapanyag megfordul a konyhában, melyekről nem is gondolnánk, hogy segítségünkre lehetnek a kilók leadásában. Ezért most egy csokorba szedtük ezeket.
Alma
Az alma az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcs, diéta, fogyókúra esetén kifejezetten ajánlott. Ráadásul az őszi-téli időszak egyik legfontosabb és legkönnyebben hozzáférhető termése. A benne található pektin segíti a zsírok lebontását, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal nem rakódnak le felesleges kilók sem. Elsősorban a délelőtti órákban érdemes fogyasztani.
Grépfrút
Több kutatás is bebizonyította már, hogy a grépfrút remekül alkalmazható fogyókúra esetén. Segíti az emésztést, serkenti a zsírégetési folyamatot, ezáltal segít a kilók leadásában. Ha étkezésünkön nem változtatunk, de minden nap, 2 hónapon keresztül megeszünk legalább egy fél grépfrútot, érezni fogjuk a hatást. A felesleges kilók szépen lassan elkezdenek leolvadni. Ha egészben nem szeretjük, préseljük ki a levét, és fogyasszuk el a délelőtti órákban.
Paradicsom
Alacsony a kalóriatartalma, rostokban viszont annál inkább bővelkedik. Magas víztartalmának köszönhetően könnyen telít, ezért nem kell sokat enni belőle. Bár a friss paradicsom szezonja már lejárt, szósz és mártás formájában még fogyaszthatjuk, hiszen a benne lévő antioxidánsok erősítik az immunrendszert, és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is nagyban csökkentik.
Gyömbér
Igazi téli fűszer a gyömbér, szervezetünket belülről melegíti, és immunrendszerünk erősítésében is fontos szerepet tölt be. Segíti emésztésünket, így a kilók elleni harcban is társunk lehet. Fogyasszunk teát belőle (a meleg teavízbe tegyünk 1-2 teáskanál frissen reszelt gyömbért), vagy szórjuk meg ételeinket vele. Így biztosan rendben fogjuk tartani egészségünket.
Chili
A chili egyik fontos hatóanyaga a kapszaicin nevű antioxidáns, mely segítségünkre lehet torokfájás esetén is. Emellett serkenti a zsírégetést, felgyorsítja az emésztést és a tápanyagok felszívódását is. Ha szeretjük a csípős ételeket, használjunk ízesítésükre chilit, de csak óvatosan, mértékkel, mert emésztést segítő hatása mellett melegérzetet is ad.
Mielőtt bármilyen drasztikus fogyókúrába kezdenénk, nézzük végig étkezési szokásainkat, és reformáljuk át egy kicsit. A zsíros, magas kalóriájú ételeket cseréljük le soványabb fajtákra, ételeinkbe pedig mindig tegyünk zöldségeket, gyümölcsöket, rostban gazdag és emésztésünket segíti gabonákat. Jó néhány alapanyag megfordul a konyhában, melyekről nem is gondolnánk, hogy segítségünkre lehetnek a kilók leadásában. Ezért most egy csokorba szedtük ezeket.
Alma
Az alma az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcs, diéta, fogyókúra esetén kifejezetten ajánlott. Ráadásul az őszi-téli időszak egyik legfontosabb és legkönnyebben hozzáférhető termése. A benne található pektin segíti a zsírok lebontását, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal nem rakódnak le felesleges kilók sem. Elsősorban a délelőtti órákban érdemes fogyasztani.
Grépfrút
Több kutatás is bebizonyította már, hogy a grépfrút remekül alkalmazható fogyókúra esetén. Segíti az emésztést, serkenti a zsírégetési folyamatot, ezáltal segít a kilók leadásában. Ha étkezésünkön nem változtatunk, de minden nap, 2 hónapon keresztül megeszünk legalább egy fél grépfrútot, érezni fogjuk a hatást. A felesleges kilók szépen lassan elkezdenek leolvadni. Ha egészben nem szeretjük, préseljük ki a levét, és fogyasszuk el a délelőtti órákban.
Paradicsom
Alacsony a kalóriatartalma, rostokban viszont annál inkább bővelkedik. Magas víztartalmának köszönhetően könnyen telít, ezért nem kell sokat enni belőle. Bár a friss paradicsom szezonja már lejárt, szósz és mártás formájában még fogyaszthatjuk, hiszen a benne lévő antioxidánsok erősítik az immunrendszert, és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is nagyban csökkentik.
Gyömbér
Igazi téli fűszer a gyömbér, szervezetünket belülről melegíti, és immunrendszerünk erősítésében is fontos szerepet tölt be. Segíti emésztésünket, így a kilók elleni harcban is társunk lehet. Fogyasszunk teát belőle (a meleg teavízbe tegyünk 1-2 teáskanál frissen reszelt gyömbért), vagy szórjuk meg ételeinket vele. Így biztosan rendben fogjuk tartani egészségünket.
Chili
A chili egyik fontos hatóanyaga a kapszaicin nevű antioxidáns, mely segítségünkre lehet torokfájás esetén is. Emellett serkenti a zsírégetést, felgyorsítja az emésztést és a tápanyagok felszívódását is. Ha szeretjük a csípős ételeket, használjunk ízesítésükre chilit, de csak óvatosan, mértékkel, mert emésztést segítő hatása mellett melegérzetet is ad.
0 Megjegyzések