Több olyan esettel találkoztak a kanadai bevándorlási hivatal, a határőrség és a Bevándorlási és Menekültügyi Tanács munkatársai az utóbbi években, amikor a bevándorlók jogi képviselői szakmailag és etikailag is megkérdőjelezhető módon jártak el – válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére a Kanadai Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal (CIC). 

 Április óta szorosabban működnek együtt a bevándorlással foglalkozó szervek és a hatóságok, ami lehetővé teszi a gyanús esetek gyors kivizsgálását. Ilyen például, amikor a magát jogi szakembernek feltüntető személy téves információt ad a menedékkérőnek az ország bevándorlási rendszeréről, vagy ha ügyfelei helyzetéről, körülményeiről valótlan adatokat továbbít a hivatalos szerveknek. A Magyar Nemzet munkatársa azután fordult a CIC-hez, hogy július 6-án kitoloncolták Kanadából a 18 éves zongoristát, Bácsi Tamást és családját. 

A 2008-ban külföldre távozó család feje, Bácsi István korábban arról számolt be a Magyar Nemzetnek és a helyi sajtónak, előbb munkáltatója hitegette őket azzal, el tudja intézni, hogy a teljes család megkapja a letelepedéshez szükséges engedélyeket. Amikor kiderült, hogy erre nincsen módja, Bácsi István elmondása szerint egy ügyvéd javaslatára döntöttek úgy, hogy cigányságukra hivatkozva igénylik a menekültstátust. A kitoloncolás előtt Bácsi István azt is elmondta, hogy Magyarországról nem azért távoztak, mert üldözték őket, hanem azért, mert úgy érezték, itthon beszűkültek fia zenei karrierjének lehetőségei. 

 Torontóban egy emberkereskedő hálózat újabb tagjait vették őrizetbe a közelmúltban, akik hamiltoni családi vállalkozásuknál illegálisan bevándorolt magyarországi romákat foglalkoztattak. A rabszolgatartó bűnbanda egyik vezetője hónapokkal azelőtt távozott Kanadába, hogy társtettesként folytatólagosan elkövetett zsarolás és csalás miatt elmarasztalták Veszprémben. Karádi Ferenc az azóta Kanadából kitoloncolt élettársával és testvérével éveken át tartott rettegésben pápai vállalkozókat – írta májusban a Magyar Nemzet. 

A férfit Kanadában februárban 6 év szabadságvesztéssel sújtották. Az áldozatok felhajtóját május elején ítélték el. Mint arról korábban beszámoltunk, a banda egy bérgyilkost is felfogadott, hogy megölesse Kanadába csábított áldozatait, valamint két rendőrt és az ügyben eljáró ügyészt. Hazánk készen áll a visszatelepülésre Magyarország készül a Kanadába korábban kivándorolt romák tömeges visszatelepülésére, miután az észak-amerikai állam parlamentje elfogadta a menekültügyi rendszert átalakító törvényt – nyilatkozta júniusban az Észak-Magyarországnak Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. 

Kanadában már idén késő ősszel vagy a tél elején érvénybe léphet a szigorított menekültügyi rendszer. Mint arról az MNO beszámolt, hazug vádakkal teli dokumentumokat adott be a kanadai parlament bevándorlásügyi bizottságnak a közép-európai cigányok befogadására specializálódott torontói Roma Community Center vezetője, Gina Csányi-Robah. A hazánkkal szembeni vádakat az Országos Roma Önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is visszautasította.