Durván túlszámlázott az ING alapkezelője a felügyelet szerint

Kétszázmillió forint bírsággal sújtotta az ING alapkezelőjét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, mivel a vagyonkezelés során több milliárd forintnyi költséget vont el jogsértően önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári tagjaitól.

Célvizsgálatot folytatott az ING alapkezelőjénél 2008 januárjáig visszamenőleg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Megállapította: az ING alapkezelője indokolatlan többletköltséget okozott a nyugdíjpénztári tagoknak, miközben ugyanakkora összegű vagyoni előnye származott egyes, általa kezelt befektetési alapokban történt befektetéseivel. A kimutatott jogtalan tagi többletköltség csaknem 3,19 milliárd forintra rúgott. A PSZÁF közölte: az ING alapkezelője olyan módszert alakított ki, amely révén a közvetlen külföldi befektetési alapokba történő olcsóbb befektetés helyett a pénztári vagyont nagyobb, itthoni ING-befektetési alapok közbeiktatásával – fialtatták. 

A felügyelet megállapította: e befektetési módszer célja nem többlethozam elérése volt a pénztártagoknak, hanem az egy kibocsátó által igénybe vehető értékpapí­rokra vonatkozó befektetési limitszabályok megkerülése. Valamint – a vagyonkezelő saját vállalatcsoportjához tartozó alapok lejegyzése révén – megfelelő haszonszint elérése a vagyonkezelőnek. A jogszabálysértések miatt a felügyelet kétszázmillió forint bírsággal sújtotta az ING Befektetési Alapkezelő Zrt.-t. Felszólította a pénztári vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályi előírások betartására, továbbá a PSZÁF nyomozóhatósághoz is fordult. 

A felügyeletnek a téma kapcsán az ING nyugdíjpénztárával szembeni korábbi határozata és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. július 4-i azt megerősítő, jogerős ítélete nyomán az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mindkét ágazatának valamennyi érintett tagja visszakapta az őt megillető elvont költséget szeptember 30-ig. A Portfolio.hu felmérést végzett a szektorban, s megállapította: rendkívül bizonytalan a működési környezet. Ilyen taglétszám mellett a piac két-három pénztárat tarthat el.

A tartalékok végesek, néhány éven belül ezek is elfogynak, külső segítségre intézményi oldalról nem lehet számítani. A pénztáraknak arra kell építeniük, hogy a tagok önkéntes hozzájárulásukkal a szektor megmentésének terhét el tudják és hajlandók is viselni.