Tarolt tegnap a Jobbik Tiszavasváriban; a polgármester-választáson ismét Fülöp Erik, a szélsőjobboldali párt eddigi városvezetője nyert. Fülöp 2411 voksot szerzett, míg a Fidesz által támogatott, de a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület színeiben induló Ráduly Zsolt 1707, az MSZP-s Timári Istvánné pedig 499 voksot gyűjtött be. 

Az egyéni önkormányzati helyek közül ötöt a Jobbik, kettőt pedig a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület jelöltjei vittek el, egy mandátumot független jelölt szerzett meg. A választás magas, 46,8 százalékos részvétel mellett zajlott le. A részletes eredményt lapzártánk után hozták nyilvánosságra, de a szocialisták szerint egy képviselőjük bejutott a helyi testületbe, amelyiknek az utóbbi években nem volt MSZP-s tagja.

Pedig Ráduly és a Fidesz semmit nem bízott a véletlenre. A helyiek szerint a Tiszavasváriért Egyesület polgármester-jelöltje tegnap reggel fél 7-kor elment a városszéli két cigánytelepre, majd megérkeztek a gépkocsik és a kisbuszok, amelyekkel a romákat a szavazóhelyiségekbe szállították. A Jobbik fővárosának nevezett Tiszavasváriban a Fidesz nem állított listát és önálló polgármestert sem indított, az egyesület mögé bújva igyekezett megnyerni a választókat.

A tegnap a helyszínen lévő Juhász Ferenc MSZP-s országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, hogy a cigánytelepeken a szavazni indulóknak, de a visszatérőknek is pálinkát osztottak. A romák az ellenzéki pártok választási bizottsági tagjainak azt mondták: "Zsoltra voksoltak". Az MSZP a helyi választási bizottsághoz fordult, mert szerintük a történtek befolyásolhatták a választás kimenetelét és a bejelentéshez mobiltelefonnal rögzített felvételt is mellékeltek. A Jobbik 15 gépjárművezető ellen tett büntetőfeljelentést, továbbá a helyi választási bizottsághoz is kifogással fordult, amiért Ráduly tömegesen szállította a szavazóurnákhoz a helyi cigányokat. A várost ellepték a rendőrök, tegnap egész nap igazoltattak.

Szintén időközi önkormányzati választást tartottak tegnap Baján, ahol ugyan a fideszes Csubákné Besesek Andrea szerzett mandátumot, de miközben a kormánypárt jelöltje 170 szavazattal kevesebbet kapott, mint 2010-ben, az MSZP-s jelölt 70-el több voksot kapott. A szocialisták színeiben Barna György versengett.

Köszönjük a támogatást mindenkinek, aki részt vett az időközi választások valamelyikén és a baloldal jelöltjét támogatta - mondta lapunknak Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke. Az ellenzéki politikus szerint Baján és Tiszavasváriban is az látszott, ami az elmúlt hónapokban más időközi választásokon is: a Fidesz jelöltjei egyre kevesebb támogatást és szavazatot kapnak. Tiszavasváriban már nem is indítottak önálló, vagy független jelöltet, hanem egy civil szervezetnek álcázva versengett a kormánypárt. Molnár szerint ez világosan jelzi, hogy a Fidesz észleli a kiábrándulást. A szocialisták viszont minden választáson növelni tudták szavazataikat, ami azt bizonyítja, hogy az emberek támogatják a pártot, ami el fog vezetni a Fidesz leváltásához, és egy új, demokratikus baloldali kormány győzelméhez 2014-ben.