Szerdán ismét Damaszkusz elővárosában, illetve az ország északi részén bombázta a lázadók állásait a szíriai légierő.

MTI - A harci gépek öt légitámadást hajtottak végre Szakba és Dúma környékén - jelentette a londoni székhelyű emberjogi szervezet. A légierő három csapást mért a lázadók erődítményének számító, az Aleppó-Damaszkusz stratégiai fontosságú autópálya mentén fekvő észak-szíriai Maarrat-en-Numánra is.
  
Az OSDH szerint kedden harminc civil – közöttük négy nő és öt gyermek -, valamint tizenhárom lázadó halt meg Damaszkusz elővárosában, míg országszerte 185 halálos áldozata volt a harcoknak.
  
A szíriai lázadók szerdán bejelentették, hogy Damaszkuszban dandárt állítottak fel a velük rokonszenvező palesztinokból, akik a Bassár el-Aszad elnököt támogató fegyveres palesztinok ellen fognak harcolni. A szíriai főváros melletti Jarmúk menekülttáborban 150 ezer palesztin él, egyesek közülük a lázadókat támogatják, mások a szíriai katonák oldalán harcolnak.
  
Eközben Lahdar Brahimi, az ENSZ és Arab Liga szíriai különmegbízottja Moszkva után Pekingbe látogatott, és Jang Csie-cse külügyminiszterrel tárgyalt szerdán, hogy Kína támogatását kérje a szíriai polgárháború leállítását célzó nemzetközi erőfeszítésekhez. A pekingi találkozóra azután került sor, hogy a nemzetközi közvetítésre létrejött fegyverszünet kudarcba fulladt: a hétfőig tervezett négynapos fegyvernyugvás ideje alatt több mint ötszáz ember halt meg.
  
A nemzetközi közösség továbbra is képtelen a háború leállítására. Az Egyesült Államok, más nyugati és arab országok felszólították Aszad elnököt a távozásra, míg Kína és Oroszország továbbra is támogatja őt, és a szíriai rendszert szankciókkal sújtó több ENSZ biztonsági tanácsi határozattervezetet megvétózott.
  
Az OSDH szerint 2011. március 15-e óta 36 ezer halálos áldozata volt az erőszaknak Szíriában: legkevesebb 25 667 civil, 9044 kormánykatona és 1296 dezertőr halt meg. További 439 halott kilétét nem sikerült megállapítani – mondta a szervezet elnöke, Rámi Abder-Rahmán.