„Cserkeszőlő az ország legnapsütöttebb vidéke” hirdeti magát ez a gyógyvizéről híres település. Amikor szakadó esőben elindultunk ide, féltem, hogy az idő elrontja a pihenésünket, de ez a szlogen igaznak bizonyult: ahogy közeledtünk úti célunk felé, úgy váltak semmivé a magunk mögött esőfelhők. Cserkeszőlőn már szikrázó napsütés és csaknem 25 fok várt minket. Októberben!

Ahogy ez ember eléri ezt a fürdőteleülést, első benyomása az lehet, hogy talán rosszul jelölte ki az útirányt. Tipikus alföldi látkép fogad, az út mellett fóliasátrak, és szebb időket látott lelakott parasztházak fogadnak. Aki  Hévíz vagy Sárvár rendezett utcáira számított, az itt könnyedén visszafordulhat, de nem tenné jól. Amint beérünk a központba a fürdő impozáns épülete szinte tájidegen objektumként emelkedne ki a tájból, ha nem lenne körülette még néhány új építésű szálloda és lakópark.



Cserkeszőlőn egyébként 1938-ban fedezték fel a község hírnevét adó – több mint 2000 méter mélységről feltörő – 93 Celsius fokos termálvizet. Igen, ez ettől is más, mint az olykor csak 35-40 fokosan felszínre törő  termálvizek. De ez a víz csodát tesz mozgásszervi, reumatikus, gerinc- és ízületi betegségek, csontritkulás, ortopédiai műtétek, balesetek utáni rehabilitáció, valamint nőgyógyászati betegségek esetén. Kalcium, magnézium és hidrogén karbonátos tartalma a vérkeringési szervek megbetegedése ellen hatásos. Sótartalma kedvezően ingerli a bőrt, nyugtató hatása az idegrendszeren keresztül jó hatást fejt ki az egész szervezetre.

Itt minden erről a vízről szól. Zarándokolnak ide sokan külföldről is nem véletlenül. A fürdő melletti „babakútnál” sorban állnak az emberek, hogy műanyag flakonokban hordhassák vizet haza. Ám, ha velem tartasz még pár sor erejéig, meglátod, hogy erre nem is lesz szükséged. Mi ugyanis egy olyan apartman házba megyünk, ahol a csapból folyik a „csodavíz”!


A Bonita Apartmanház, mely a Thermál Lakópark egyik épülete nem tipikus szálloda. Luxuslakásoknak épült, de a sors úgy hozta, hogy vendéglátóhelyként üzemel. Udvarán a wellness szállodának kikiáltott hoteleket megszégyenítő vízfelülettel rendelkező három darab medence szolgálja a kikapcsolódást. Természetesen szaunák és jakuzzi tartozik hozzá, csakúgy, mint masszázs, kozmetika.

A Termálháznak nincsenek szobái. Apartmanjai vannak. A nappaliból nyílik egy hálószoba, egy kis konyha, és a fürdő. A teraszra ki lehet ülni egy kis esti borozgatásra, melynek hátteréül a medencék és a kis kerti tó szolgálnak.


A konyha mindennel el van látva, amire szükség lehet: van mikró, kávéfőző, hűtő, két lapos elektromos tűzhely. Evőeszközök, tányérok, poharak, stb. Bár félpanziós ellátás van a csomagban, azért jól jönnek, ha az ember megéhezne. Megjegyzem, erre nem sok esély van a svédasztalos reggeli után, mert a vacsora is kiadós. Sajnos a Bonita Apartmanház étterme nem az épületben van, hanem két perc sétányira a másik épületben. És nagyjából ez is az egyetlen nagyobb hibája a hotelnek, ha ugyan hotelként tekintünk rá. Viszont így nem zavarják a pihenni vágyókat azok, akik a nyáron rendezett élőzenés estéken mulatnak!

Az őszi időszakban belépőt adnak a cserkeszőlői termálfürdő és élménystrandra, azoknak, akik igénybe veszik a Bonita Apartmanház szolgáltatásait. A fürdő modern, új építésű szárnyában található vagy négy medence, egy óriáscsúszda, egy tíz személyes jakuzzi, egy sodrófolyosó, valamint egy orvosi központ mindenféle kezelésekkel. Sószoba, szaunák és masszázs szintúgy. Annak ellenére, hogy csúcsszezonban 7000 ember is meglátogatja a komplexumot egy nap, meglepően tiszta minden. Remek éttermek is vannak a fürdő területén. Meg vagy tucatnyi külső medence, melyekből az egyik hullám-,a másik pedig egy csodálatos mesevilágot idéző gyermek medence. 

És amit még Cserkeszőlőről tudni érdemes:

Rendkívül segítőkészek és kedvesek az emberek. Köszönnek az utcán, mosolyognak.

Egy nyugalmas kis mesevilág ez, ahol ki lehet szakadni a hétköznapok szürkeségéből, és ahol senki sem lepődik meg a másikon, ha az köntösben és papucsban mászkál az utcán.