Az Egyesült Államok történetének legnagyobb kiterjedésű, több tízmillió embert érintő vihara lehet a Sandy hurrikán, amely a várakozások szerint ma este éri el a keleti partvidéket. 

A viharzóna olyan nagyvárosokra terjedhet ki, mint Boston, New York, Washington, Baltimore és Philadelphia. A hurrikánerősségű szelek a magtól számított 280 kilométer sugarú körben tombolnak, az ezt övező trópusi vihar átmérője pedig mintegy 1670 kilométer. A vihar ereje a várakozások szerint nem fokozódik, ám kiterjedése szélesedhet.

Mára rendkívüli állapot alakult ki az Egyesült Államok sűrűn lakott keleti partvidékén a Sandy hurrikán várható pusztításai miatt. A hatóságok rég nem tapasztalt óvintézkedéseket foganatosítottak. Zárva tartanak a washingtoni szövetségi hivatalok, a Nemzetközi Valutaalap épülete, és felfüggesztették az ENSZ New York-i központjának tevékenységét is. Bezártak az iskolák, és elhalasztották a felújított Szabadság-szobor mára tervezett átadását is. New Yorkban már vasárnap este leállt a tömegközlekedés. Michael Bloomberg polgármester elrendelte 375 ezer ember kitelepítését az alacsonyabban fekvő, áradás veszélyeztette területekről.

Barack Obama amerikai elnök, aki vasárnap felkereste a szövetségi katasztrófa-elhárítás (FEMA) főhadiszállását, felszólította az amerikaiakat, hogy vegyék komolyan a helyi és állami szintű hivatalos személyek utasításait. Figyelmeztetett arra, hogy a katasztrófa következményeinek elhárítása, így az áramszolgáltatás helyreállítása napokig elhúzódhat. Obama a helyi hatóságoknak felajánlotta a szövetségi szervek támogatását. A védekezésben a FEMA mellett részt vesz az amerikai védelmi és energiaügyi minisztérium is.

A meteorológusok szerint a Sandy, amelynek magja hétfő éjjel vagy kedd hajnalban éri el az amerikai szárazföldet, feltehetően New Jersey és New York állam magasságában, a ritka hibrid "szuperviharok" kategóriájába tartozik, amikor a kavargó trópusi légtömegek sarkköri áramlásokkal keverednek, aminek következtében özönvízszerű esőzés és erős havazás is várható. Szokatlan összetétele, valamint amiatt, hogy Halloween napján (október 31-én) is érezteti majd hatását, a hurrikánt Frankenstorm néven is emlegetik.