A negyedik egymást követő napon nyithatnak indexemelkedéssel csütörtökön az európai tőzsdék.

MTI - Szerdán a meglepően jó amerikai lakásépítési adatok, csütörtök reggel pedig a kínai gazdasági teljesítmény év végi fellendülésére utaló adatok erősítették a befektetői bizalmat a nemzetközi értékpapír piacokon.

Az új lakásépítések szeptemberben 15 százalékkal szöktek fel az Egyesült Államokban, 2008 júliusa óta a legnagyobb mértékben.

A harmadik negyedévi 7,4 százalékos kínai GDP-növekedési adat a legalacsonyabb 2009 első negyedéve óta, de megfelelt az előrejelzéseknek és más makrogazdasági mutatókkal, az eszközberuházások, a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés növekedésével együtt a gazdasági teljesítmény várható javulására engedett következtetni.

Változatlanul negatív tényezőként hat az európai árfolyamokra a spanyol segélycsomag-kérelem körül kialakult piaci bizonytalanság, ami korlátozhatja az indexek emelkedését.

A határidős indexjegyzések alapján az európai tőzsdék nyitása előtt mintegy másfél órával piaci szakértők a londoni FTSE-100 indextől 5-8 pont, 0,1 százalék, a frankfurti Xetra DAX indextől 1-5 pont, 0,1 százalék, a párizsi CAC-40 indextől pedig 2-6 pont, 0,2 százalék emelkedést vártak.

Szerdán az indexek nyereséggel fejezték be a kereskedést: a londoni index 0,69 százalékkal 5910,91 pontra, a frankfurti mutató 0,25 százalékkal 7394,55 pontra, a párizsi pedig 0,76 százalékkal 3527,50 pontra emelkedett.