E ínyencség könnyen elkészíthető, mégis kuriózumnak számít. A pirospaprikadzsemet fogyaszthatjuk kecskesajttal, gyógynövényekkel, sőt pékárukkal is. 

A házi paprikakrém receptjét már korábban megosztottuk olvasóinkkal, most azonban egy jóval ismeretlenebb paparikacsemege elkészítési módját mutatjuk be.

Jó hír, hogy nem sok időt vesz igénybe a lekvárféleség kifőzése. Mindenesetre szükséges, hogy minél hamarabb elkészítsük, mielőtt a paprikaszezon véget nem ér. Nem feltétlenül kell pirospaprikát használnunk, ám a dzsem sokkal ínycsiklandozóbb, ha vörös színben pompázik. Nincs más dolgunk tehát, mint elmenni a piacra, s megvásárolni egy halom paprikát, vagy szerencsésebb esetben kimenni a konyhakertbe és betakarítani az ott lelhető zöldséget.

Íme a recept egy liter dzsemre:
 
Hozzávalók: 12-15 nagy darab, kibordázott és kimagozott paprika; 2 csésze almabor vagy fehérecet; 3 csésze cukor; 2 evőkanál só

Elkészítése: Turmixgépben dolgozzuk át a paprikát, majd tegyük egy edénybe. Sózzuk be, s hagyjuk állni néhány óráig, majd ha kész, akkor csöpögtessük le. 

Ezt követően adjuk hozzá a cukrot és az ecetet és főzzük addig, amíg dzsemállaga nem lesz – ez körülbelül 40-60 percet jelent. Miután kész, a sterilizált üvegekbe tölthetjük a lekvárt. Fontos, hogy az üvegek jól el legyenek mosva, hisz egy alaposan áttisztított tárolóban – persze minimális tartósító felhasználásával – akár egy évig is eláll a dzsem. Ha nem tartósítjuk, csak gyorsfogyasztásra készítettük, akkor két hétig nyugodtan tárolhatjuk a hűtőben, ez idő alatt semmi baja nem történik.