Az elmúlt 10 évben 5 ezer ember regisztrált a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát kert programjára, és tette az élővilág számára vonzóbbá közvetlen lakó- és munkahelyi környezetét. Lehet-e élni madarak közelsége nélkül? Természetesen lehet, de sokan úgy gondoljuk, hogy velük együtt jobb. 

Szerencsére sok madárfaj követ bennünket még a nagyvárosok központjába is, egy kiskert pedig valóságos városi vadonná alakítható. Miért fontos, hogy többen legyünk? Azért, mert döntéshozók meggyőzésében a szakmai mellett a társadalmi támogatottság számokkal mérhető és igazolható érvei is fontosak. Ma az MME azt tudja mondani, hogy mintegy 10.000 tagja és félannyi regisztrált Madárbarát kert program aktivistája van országszerte. Minél magasabbak ezek a számok, annál hatékonyabban tudják az emberek és a természetvédelem érdekeit a gazdaságközpontú döntésekkel szemben érvényesíteni. 

A Madárbarát kert programban résztvevőknek nem kellett mást tenniük, mint egy-két odú kihelyezésével, téli etetéssel, egész éves itatással hozzájárulni a madarak védelméhez, amelyek megtelepedve a pedagógusokat és a szülőket a környezeti nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és kiskert tulajdonosokat a kártevők távoltartásában segítik - olvasható a szervezet közleményében. 

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. 

Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik. A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprogramja. 

 A regisztrálók túlnyomó többsége, mintegy 80 százaléka a kertjét tette madárbaráttá, a csomagok közel 20 százaléka pedig iskolákba és óvodákba került. Az MME azon dolgozik, hogy a panellakásokban élők és az irodákban dolgozók is felismerjék: nem kell feltétlenül zöld környezetben élni ahhoz, hogy kivegyük részünket a madarak védelméből. A munka jutalma – a környezet minőségének javulása mellett – egy elismerő tábla, amelyet az MME egy év után adományoz azoknak, akik megtették a szükséges madárvédelmi teendőket. Eddig 2202 ilyen táblát kézbesített az egyesület. 

Az 5 000. regisztrált tagot köszöntötték Budapest XII. kerületében, az MME Központi Irodájától alig néhány kilométerre létesült az 5.000 regisztrált madárbarát kert. Az idén 10 éves jubileumát ünneplő Madárbarát kert programot 1992-ben indította el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azzal a céllal, hogy széles körben terjessze azokat a napi madárvédelmi ismereteket, melyek nem csak a madarak életét segítik, de madármegfigyelési élményekhez is juttatják az embereket. Az 5 0000. Madárbarát kert regisztrációs csomagot − kis ünnepség keretében − személyesen adta át Szécsi Annának Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója. Az eseményen jelen volt az MR1 Kossuth rádió riportere is. Bővebb információk a programról: www.mme.hu