A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület blogján szinte óráról órára követhetjük a megjelölt fehér gólyák útját hazánkból telelőhelyük felé. Kiderül, hogy mennyit tudnak repülni, hol szállnak le pihenni, milyen útvonalakat járnak be, kinek sikerül az utat baj nélkül megtennie, és kit ért baleset. 

A jeladós fehér gólyáik vándorútját már több mint egy hónapja követik nyomon az MME szakemberei és máris sokat megtudtak a vonulási útvonalaikról, pihenőhelyeikről. Egyes madarak már Afrika belső területei felé tartanak, mások még el sem hagyták Magyarországot, és sajnos volt olyan gólya is, amelyet lelőttek vagy szárnyát törte és el kellett altatni. A megjelölt gólyák sérülten vagy legyengülve befogott példányok, amelyeket később megerősödve lehetett szabadon engedni. A jeladók a „Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával zajló „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című projekt keretében kerültek a madarakra. 

A madarak közül Patak és Oliver indult legelőször délnek és mindketten jó tempóban a klasszikus vonulási útvonalon haladtak. Az Alföldön keresztül Nagyvárad, Maros völgy, Déli-Kárpátok érintésével Bukarest mellett haladtak Burgasz felé, ahol elérték ea Fekete-tenger partját és továbbrepültek a Boszporusz és Törökország felé. Patak naponta több mint 300 km-t repült. Augusztus végén érte el Csádot. 3 hétig nem érkeztek jelek a madártól, mivel arrafelé nincs megfelelő GSM lefedettség. Szeptember 15. óta ismét 2 naponta érkeznek tőle adatok a Száhel-övezetből. 

Oliver másik útvonalat választott és Asszuántól augusztus 23-án délkeletre indult és négy nap múlva elérte a Szudán-Eritrea határ közelében lévő New Halfa határát, ahol azóta is tartózkodik. Tisza és Alma Tisza kicsit nyugatabbra haladt Isztambulig, 6 nap alatt 1200 kilométert tett meg. Hosszabb időt töltött egy szeméttelepen, majd újra útrakelt, így valószínűleg hamarosan Szíriában lesz. Alma szintén egy szeméttelepet keresett fel, ő Kolozsvárt választotta pihenőhelyéül, azonban sajnos itt érte végzete, mivel a szárnyát törte. 

Az MME romániai partnere, a Milvus csoport tagjai kimentek a madárért és megpróbálták megmenteni, de sajnos olyan rossz állapotban volt, hogy el kellett altatni. Sok érdekességet megtudhattok a fehér gólyákról: Zagyva Zagyva a szokásostól eltérőn nem a Boszporusz, hanem Görögország felé vette az irányt. A későn jelölt madár magányosan vonulva nem találta el a helyes útvonalat és Kasszandrán érte el a tengert. Itt tett egy rövid próbát, hogy átszeli a “nagy vizet”. Ez megijesztette a madarászokat, mert ha Zagyva túl sokáig repül és nem talál pihenőhelyet, elfárad és vízbe fullad. 

Szerencsére időben felismerte, hogy “ökológiai csapdába” került volna, visszafordult és az utóbbi napokat a félszigeten töltötte. Duna Duna eltérően a többi madártól nem idei kelésű. Már „öreg” madárként került emberi kézre. Ő a többiektől jelentősen eltérő viselkedést mutatott. A vonulást szeptember 16-án kezdte meg Duna egy mellé kihelyezett adó nélküli fiatal gólyával. Első nap Szentpálig jutottak. Itt töltötte a hidegfrontos napot. Ez volt az első igazi vonulási napja, összesen 515 km-t tett meg, az eddigi legtöbbet jeladós gólyáink közül. 

 A következő napon már Törökországba, a bolgár határ közelében fekvő Edirne város vonzáskörzetébe vonult. Innen viszont nem a szokásos boszporuszi irányba repült, hanem délnek a Márvány-tenger nyugati bejáratához, érdeklődve várjuk, hogy ott kel-e át Ázsiába. Kraszna és Boris Több gólya még nem hagyta el a Kárpát medencét, ha október végén is itthon lesznek, akkor kijelenthetjük, áttelelő állatokról van szó. Ilyen madár Boris, a Zsolna környékéről származó gólya, amely jelenleg is a Mátyusföldön az elengedési helye közvetlen környékén tartózkodik a Zsitva folyó völgyében. Kraszna volt az első madár, amely elhagyta a górési madármentő-telepet, azonban ez nem hozott neki szerencsét. 

A Tiszán felfelé egészen a Kesznyéteni tájvédelmi körzetig jutott. Itt érte a végzet szeptember elején egy szántóföldön, ahol később maradványait is megtalálták a gyűrűs lábával együtt. A megtalált csontok alapján feltehetőleg valamilyen szárnyas ragadozó végzett vele. Bővebben ITT lehet olvasni a gólyák vonulásáról. A legfrissebb hírek a BLOGBAN olvashatóak. 
VIDEÓ - Így jelölik meg a madarakat: