Az utóbbi időben a miniszterelnök is tevékeny részt vállal a munkahelyteremtésben, sorra járja a gyáravatásokat. A meglátogatott cégek döntően multinacionális vállalatok, így az események alkalmat adnak neki, hogy megtalálja a közös nevezőt a külföldi vállalatok tevékenységében és a kormány nem éppen multibarát gazdaságpolitikájában.
2011. július 7. - Az Audi új lökhárítógyárának alapkőletétele Győrben - Orbán Viktor az eseményen arról beszélt: ''rendkívül hízelgő ítéletet mondtak ki a befektetők azzal, hogy bővítik a győri Audi-gyárat, üzenve ezzel, hogy a magyaroknak van jövőjük''. Megjegyezte azt is: a gyár szakképzési programjának köszönhetően a győri üzemben autók mellett szakmunkások is ''készülnek'' majd.
2011. október 3. - A Jüllich Glas Holding gyáravatója Székesfehérváron - A magyar cég rendezvényén a kormányfő arról beszélt, hogy az erő és a siker alapja Európában a nemzeti gazdaság: vagyis magyar ad munkát magyarnak, német a németnek, francia a franciának. Igaz, hozzátette: Európa a nemzetek, és még inkább a nemzetgazdaságok szövetsége, amelyek ereje és sikere évszázadokon át vezető civilizációvá tette Európát.
2011. október 27. - Az első Agrár Széchenyi-kártya átadása Budapesten - A miniszterelnök itt azt fejtegette, hogy Magyarországon új gazdasági modell van kialakulóban, amelynek a munka, az emberi erőfeszítéssel létrejövő értékteremtés az alapja, valamint azt, hogy az agrárium a magyar gazdaság egyik kitörési lehetősége. Az eseményen jelen volt Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnöke is.
2012. március 6. - A Knorr-Bremse haszongépjármű üzletágának beruházását bejelentő rendezvénye Kecskeméten - ''Mi magyarok gyarmatosítóknak tekintettük azokat, akiknek csak a piacunk kellett és mindig szövetségesnek tekintettük azokat, akiknek szükségük volt a munkánkra is'' - mondta a miniszterelnök az eseményen. A Knorr-Bremse nem gyarmatosító a kormányfő szerint, mert nem egyszerűen csak dolgoztatni akarta a munkásokat, hanem fejlesztési központot hozott létre Magyarországon.
2012. március 9. - A Linamar Hungary Zrt. gyáravatója Orosházán - A mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó vállalat új üzemcsarnokának átadásakor Orbán Viktor arról beszélt, hogy az állam a startmunkával és a közmunka eszközével kiszabadíthatja az embereket a munkanélküliség állapotából, de tartós munkalehetőséget csak a vállalkozások adhatnak. Mint fogalmazott, ''kétségkívül igaz, hogy ebben az évben 2012-ben Magyarországon 206 ezer embert fogunk startmunka keretében munkába állítani, de számukra tartós megoldást a startmunka, a közmunka nem jelent. Ezért a munkanélkülieket minél hamarabb át kell vezetnünk a piaci munkaadók és a piaci munka világába''.
2012. március 29. - A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának avató ünnepsége - A kormányfő az eseményen arról beszélt, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár nem csupán beruházás, hanem szövetség Németország és Magyarország között. A kormány jelentős GDP-többletet várt az üzem beindulásától, ez azonban eddig nem nagyon látszik (a képen balról Frank Klein gyárigazgató, Orbán Viktor és Dieter Zetsche Daimler vezérigazgató).
2012. április 12. - A Gyermelyi Zrt. új malmának alapkőletétele - A gyermelyi tésztagyár új létesítménye és a hasonló fejlesztések a miniszterelnök szerint megfordíthatják a magyar élelmiszeripar sorsát, s ha a magyarokat egyre inkább magyarok látják el jó minőségű ennivalóval, ''jobb lesz az életünk'' is.
2012. április 19. - A Richter Gedeon Biotechnológiai Üzemének megnyitója Debrecenben - Ünnepi beszédében Orbán Viktor azt mondta, a mindent túlélő, minden csapás után sikeresen újrakezdő Richter történetében megmutatkozik a magyarság története, annak a tehetséges, képzett, leleményes, szorgalmas és kitartó embernek a története, aki eléri célját, bebizonyítja igazát és maradandót alkot.
2012. június 18. - A nagykátai gyógyfürdő átadása - A miniszterelnök evolúciós, globális és történelmi távlatokba helyezte a fideszes önkormányzat fürdőjét. Mint mondta ''a víz megléte az élet első számú feltétele, felhasználásának módja pedig a civilizáció fokmérője, és nem kell ahhoz minden újságot elolvasni, hogy tudhassuk, a vízhiány világszerte komoly gondokat okoz hamarosan''.
2012. június 21. - A Hungrana Kft. új biomassza kazánjainak átadása Szabadegyházán - Az ünnepségen a miniszterelnök azt mondta, a Hungrana sikere azt bizonyítja, hogy nem vágyálom Magyarország újraiparosítása. Láthatjuk, hazánkban hetente újabb és újabb sikeres beruházások fénye gyullad fel. Mindez azokat erősíti meg, akik úgy vélik, ''újra van életerő Magyarországban'', és lehet sikeresen vállalkozni - mondta Orbán Viktor.
2012. július 20. - A Coca-Cola új gyártósorának avatása Dunaharasztiban - A kormány új gazdasági modellt épít, melynek a Coca-Cola a kedvezményezettjei közé fog tartozni - mondta az eseményen a kormányfő. Megjegyezte azt is: ahhoz a nemzedékhez tartozik, amelynek a Coca-Cola nemcsak egy dobozt és a benne lévő italt jelenti; Coca-Colát inni azt jelentette ugyanis, hogy egy rövid időre, ''legalább egy korty erejéig'' az ember a nyugati világhoz tartozott.
2012. augusztus 24. - A Nestlé Purina állateledelgyár büki gyárának bővítése alkalmából rendezett bokrétaünnep - A kormányfő itt arról beszélt, hogy elsősorban a termelés, a gyáripar területén kell növelni a foglalkoztatottak számát, hiszen ez az a terület, mely a legkevésbé érzékeny a válságok hatásaira. Azt mondta, a Nestlé sikere is azt bizonyítja, hogy nem létezik lehetetlen feladat, csak tehetetlen ember. Mint hozzátette, a kétharmados kormánypárti többség megszerzése is ezt mutatja. Szót ejtett a kutyákról is, s azt mondta: ''teljesen váratlan fordulatként'' érte, hogy a kutyák etetése ad megélhetést családok százainak, mert falusi gyerekként ahhoz szokott, hogy mi tartjuk el a kutyát.
2012. szeptember 20. - Az Opel új motorgyárának avatója Szentgotthárdon - ''Magyarország újabb lépést tett abba az irányba, hogy Közép-Kelet-Európa egyik autóipari központja legyen'' - mondta Orbán Viktor az eseményen, ahová egy elektromos Opellel érkezett. Kitért arra is, hogy a beruházás reménykeltő irányt mutat a bajban lévő, válsággal küzdő Európának is, ugyanis a kontinenst éppen Németország és Közép-Európa egyre mélyülő együttműködése fogja kimenteni a bajból.
2012. szeptember 22. - A Bosch új autóipari gyártócsarnokának átadása Miskolcon - Az ünnepségen Orbán Viktor kijelentette: e befektetés megtestesíti a német iparosok Magyarországba vetett bizalmát. Miután a miniszterelnök kifejtette a szakképzés fontosságát, azt mondta, a kormány leszámol a spekulánsokkal és az uzsorásokkal, véget vet az emberek kizsákmányolásának, s a dolgozó emberek oldalára áll, mivel ebben van a jövő.
2012. szeptember 25. - Az Egis új gyógyszer-technológiai fejlesztő és kísérleti üzemének átadása Budapesten - Az eseményen a kormányfő a kutatás-fejlesztés és a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozta. Magyarországnak olyan országnak kell lennie, amelyet 5-5,5 millió ember értékteremtő munkája visz előre - mondta.
2012. szeptember. 27. - A kutaiszi nemzetközi repülőtér megnyitója Grúziában - Orbán Viktor a reptér átadásán azt mondta, hogy mikor minden ország keresi a válságból vezető kiutat, az ilyen események bizonyítják, hogy vannak olyan országok, amelyek már megtalálták a helyes utat. A grúz politika emiatt értékes Magyarországnak, a miniszterelnök szerint ugyanis a válságkezelés közben is magasan tartja a gazdasági növekedést, ami a kiemelkedő munka bizonyítéka. ''Bárcsak mi is hasonló eredményt érhetnénk el: ez kivételes lenne az Európai Unióban” - jegyezte meg.
2012. október 2. - A Teva új központjának átadása Gödöllőn - ''Mi, magyarok szövetségesünknek tekintünk minden olyan embert, aki a beruházásaival, a barátságával lehetőséget ad a magyaroknak arra, hogy bebizonyítsák, többre képesek annál, mint amit ma gondolnak magukról'' - mondta Orbán Viktor, aki szerint a Teva vezetője ilyen ember. Az izraeli vállalat eseményén a magyarországi zsidó közösséget ért veszteségeket is szóba hozta a miniszterelnök.