Tovább növekszik az Európába tartó észak-afrikai menekülthullám: az elmúlt két napban több mint 350 menekült érkezett Dél-Olaszországba.

MTI - Olasz sajtójelentések szerint szerdára virradóra több mint 200 afrikai menekültet helyeztek biztonságba a lampedusai partok közvetlen közelében. A parti őrség azt követően kezdett mentőakciót, hogy a dél-olaszországi Bari városában egy afrikai pap az egyik menekülttől segélykérő telefonhívást kapott. A két műanyagcsónakon menekülők még líbiai vizeken tartózkodtak, amikor az olasz parti őrség segítségükre sietett, és Lampedusa szigetén biztonságba helyezte őket.

Egy nappal korábban egy halászhajó fedélzetén 152 menekült érkezett Olaszországba, nem messze Siracusa városától. A menekültek egy 18 méter hosszú hajón keltek át a Szicíliai-csatornán. A hajó fedélzetén marokkóiak, szíriaiak, egyiptomiak és indiaiak tartózkodtak. A máltai és az olasz határvédelmi szervek az elmúlt napokban több figyelmeztetést kaptak arra vonatkozóan, hogy a líbiai belpolitikai bizonytalanság erősödése miatt nem zárható ki az észak-afrikai menekültek újabb hulláma. A menekülteket szállító legtöbb hajó Líbiából indul az európai partok felé.