Ezer roma nő kaphat szakképzést, majd munkát a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben – jelentette be tegnap Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere az Országos Roma Önkormányzattal összefogva indított másfél milliárd forintos, európai uniós finanszírozású programot. 

Balog Zoltán (középen) és Farkas Flórián a Nő az esély program bemutatóján „A nők különböző szociális asszisztensi típusú feladatokat tudnak majd végezni, és később képesek lesznek bekapcsolódni például a romatelep-programokba is” – húzta alá a miniszter. 

Közölte azt is, az ezerfős pályázati kiírásra négyszeres volt a túljelentkezés, ezért bíznak abban, hogy a projekt további fázisait is el tudják hamarosan indítani. Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke nemzetközi szinten is példa nélküli úttörő vállalkozásnak nevezte az általuk életre hívott rendszert. Közlése szerint a munka az összes megyében és a fővárosban is elindult. 

A túljelentkezésekre utalva azt mondta, a cél az, hogy 2014 végéig képesek legyenek megduplázni az oktatásban részt vevők számát. Minderre 1,520 milliárd forintos európai uniós forrás jut. „Elengedhetetlen leszögezni, ez nem csupán cigányügy, hanem össztársadalmi, felzárkózási valamint integrációs kérdés” – mondta Farkas Flórián. Szerinte ez annyit tesz, hogy a képzésen részt vevők nemcsak a cigányok, hanem mások problémáin is érezhetően könnyíthetnek. 

Az eseményen kiderült, a 2014 augusztusának végéig tartó projekt során elsősorban hátrányos helyzetű roma asszonyokat vonnak be az oktatásba, s közülük legalább 750-en végzettséget is szereznek majd. Az érintettek egyebek mellett nevelő, ápolási asszisztens, kisgyermek-, idős és szociális gondozó, házi és kórházi betegápoló, valamint roma szociális segítő képzést kaphatnak. 

A sikeresen vizsgázók elhelyezkedési esélyeit segíti a későbbi, csaknem 1,4 milliárd forintos második szakasz, amelyben egyéves támogatott foglalkoztatást és a munkavállalók továbbképzését is biztosítják. A minisztériumban és az ORÖ-nál azt várják, hogy programba bevont roma nők kapocsként szolgálnak majd a szociális intézmények és a több ezer rászoruló között – beleértve azt a kört is, akik korábban valamilyen ok miatt nem vették igénybe a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi lehetőségeket.