A kolbászos gombócleves hallatán nem az olcsóság jut az ember eszébe, hanem az, hogy mennyire laktató, s hogy a nagymama milyen finoman készítette el. 

Pedig tényleg nem drága, valóban laktató és nem csak a nagyi-nosztalgia miatt finom, hiszen az utóbbi pár évben gyakran látni mindenféle változatát éttermek étlapjain is.

Régebben nem nagyon került bele kolbász, és gombóc is csak pár darab jutott bele. Igazi maradék-felhasználó, takarékos leves volt. Két okból készülhetett őszi, vagy téli napokon: a krumplifőző lét kiönteni nagy trehányság lett volna egy magára valamit is adó háziasszony konyhájában, és csak néhány szem krumplit kellett félretenni, hogy abból gombóc készüljön. Gyakoribb volt az, hogy valóban gombóc volt ebédre és egy darabkát eltéve a tésztából, meg is volt a másnapi vacsora alapja.

Nézzük meg, mennyi pénzből, milyen hozzávalókkal készíthető el a gombócleves!

Hozzávalók

4 szem közepes főtt krumpli (20 Ft), 1/2 tojás (20 Ft), 6 evőkanál finomliszt (5 Ft), 1 kis fej hagyma (10 Ft), 2 evőkanál libazsír (30 Ft), 2 kávés kanál pirospaprika (10 Ft), 2 gerezd fokhagyma (20 Ft), 1/2 kávés kanál köménymag (5 Ft), só, bors (5 Ft), 2 szál sárgarépa (100 Ft), 15 dkg mirelit zöldbab (50 Ft), 1 csokor petrezselyem (50 Ft), 1 kávés kanál szárított tárkony (5 Ft), 1/2 citrom leve (30 Ft), 2 dl tejföl (120 Ft), 1/2 szál füstölt kolbász 400 Ft.

Elkészítése

A zsíron megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a paprikát, köményt és az összezúzott fokhagymát. Megdinszteljük a karikákra vágott sárgarépát és a zöldbabot is. (Nem muszáj rántani a levest, de aki sűrűn szereti, nyugodtan meghintheti egy kanálnyi liszttel a zöldségeket, vagy a tejfölbe keverve be is habarhatja.) Felöntjük kb. 2,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk. Mikor felforr, beletesszük a gombócokat.
A gombóchoz megpucoljuk a héjában főtt krumplit (persze lehet frissen főtt krumplit is használni, akkor mindenképp a krumplifőzőlével dolgozzunk tovább!), majd krumplinyomóval áttörjük, elkeverjük a liszttel és a tojással. Ízlés szerint só még mehet bele.

Miután minden gombóc „felmegy” a leves tetejére, beletesszük a karikákra vágott kolbászt, és a felaprított petrezselyemzöldet. Belekeverjük a tejfölt, citromlével és tárkonnyal ízesítjük. Öt percig alacsony lángon főzzük.

Mindebből hat normál adag, vagy négy hatalmas egytálételes tányérnyi lesz. A recept hozzávaló 880 forintot tesznek ki, így egy tányér leves – hat fő esetén - cirka 150 forintba kerül fejenként.
Jó étvágyat hozzá!