„Nyissunk egymás felé" címmel ült össze az elmúlt hétvégén Nagytárkányban a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A találkozó az egymástól elkülönült szervezetek egymásra találása, s jövőbeli együttműködési lehetőségeik feltárása céljából valósult meg.

A találkozón összehasonlították az egyes országok gyermekvédelmi és szociális törvényeit, valamint a nagycsaládok támogatási rendszerét, illetve azok esetleges hiányát.

A szlovákiai Nagycsaládosok Egyesülete nevében Buzogány Katalin elnök elmondta: nagyon jó lenne, ha az állam olyan törvényeket hozna, vagy olyan támogatási formákat nyújtana a nagycsaládosoknak, amelyek révén a továbbtanulni szándékozó gyermekek kedvezményeket kapnának. Egy alapítvány létrehozását fontolgatják, amely segítené a nagycsaládok tehetséges gyermekeit, hogy módjuk legyen megmutatni, mire képesek.

Az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége folyamatosan figyeli a román jogszabályokat, beadványaikkal azon fáradoznak, hogy jobb törvények szülessenek. Inspirálóan hat rájuk több magyarországi rendelet és intézkedés. „Ilyen például a gyermeknevelési szabadság, ami Magyarországon 3 év, nálunk két év. Hasonló kedvezményeket szeretnénk" - magyarázta Csíki Sándor, az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének elnöke.

A nagycsaládosok valamennyi Kárpát-medencei egyesülete fontosnak tartja a magyar nemzeti egységet, a hagyományápolást. „A társadalomnak fel tudjuk mutatni azt a nagycsaládban rejlő értéket, amelyre feltétlen szüksége van a nemzetnek, a magyar nemzetnek a megmaradás érdekében. Itt konkrétan az őseinktől örökölt hagyományok felkarolása gondolok, ezeknek a továbbadására a rendezvényeinken keresztül" - mondta Dánél Sándor, a Csíkszeredai Nagycsaládos Egyesület elnöke.

A nagytárkányi találkozón szó volt a Kárpát-medencei Magyar Családkongresszus 2012. májusi alakuló ülésén létrehozott Családláncról is. Csúzdi József, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének munkatársa elmondta: a Családlánc feladata többek között a nagycsaládos szervezetek támogatása, a kapcsolatépítés és a közös programok szervezése. Ezeknek köszönhetően az egyesületek hamarabb elindíthatnak egy-egy közös projektet, illetve könnyebben nyerhetnek különféle európai uniós pályázatokat.

A nagytárkányi rendezvényen a nagycsaládosok Kárpát-medencei egyesülete egy emlékoszlopot állított a szervezet székházánál, amelynek motívumai a házasság, a gyermekvállalás és a magyar identitás megőrzése.