A rendőrség letartóztatta Jill Stein Zöld párti elnökjelöltet és alelnökjelöltjét, Cheri Honkalát, miután megpróbáltak bejutni a Hofsra Egyetemen rendezett elnökjelöltek vitájára.

A páros az akciót azért szervezte, hogy tüntessen a kirekesztés ellen, hiszen csak a két nagy párt jelöltje vehetett részt a vitán. Az elnökjelölt és helyettese azután került rács mögé, hogy megpróbáltak bejutni a New York állambeli egyetemre, ahol a nyilvános tévévita zajlott. Nem sokkal a letartóztatás után szabadlábra helyezték a két nőt.

Egy, a YouTube videó megosztóra feltöltött felvételből jól látszik, ahogy a rendőrök elvezetik az ülősztrájkba kezdő politikusokat. A Zöld Párt a rendőri intézkedés előtt nem sokkal jelentette be az  “Occupy the Commission on Presidential Debates” akciót. “Stein és Honkala a Nassau Veterán Emlékműtől sétál majd el délután kettőkor a vita helyszínére a Hofstrára, ahol megpróbálnak átjutni az ellenőrző pontokon, hogy bejussanak a vitának otthont adó terembe” - állt a párt közleményében. “Nagy nap ez a demokráciának” - mondta Stein telefonon a The PhiladelphiaWeeklynek, miközben az egyetem felé sétált. “Nagy nap ez a bátorság politikájának”.

A politikusnő szerint az elnökjelöltek vitáját rendező bizottság igazságtalan szervezet, amit a Demokrata és Republikánus vezetők azért alapítottak meg, hogy kirekesszenek minden ellenzéket. A Harvardon orvosi diplomát szerző Jill Stein a Zöld Párt színeiben indul a novemberi elnökválasztáson, miután 2010-ben és előtte 2002-ben Massachusetts állam kormányzói tisztségéért szállt ringbe.

Kampányának hívószava a “Green New Deal”, amely terv szerint “minden dolgozni képes és dogozni akaró amerikainak” munkát adnának az ország megújuló-energia projektjeiben. Támogatói között ott van a baloldali ikon Noam Chomsky, és a szabályozatlan kapitalizmust gyakran és élesen kritizáló Chris Hedges.