A török kormány tiltásának dacára hatalmas tömeg ünnepelte a köztársaság napját hétfőn Ankarában. A rendőrök könnygázzal és vízágyúval próbálták oszlatni a tömeget.

MTI - Tízezrek gyülekeztek Ankarában a parlament épülete előtt, majd átvonultak Musztafa Kemál Atatürknek, a szekuláris köztársaság alapítójának mauzóleumához.
  
A számos ellenzéki párt és szervezet felhívására összegyűlt több tízezres tömeg a köztársaság kikiáltásának 89. évfordulójára emlékezett, a megmozdulás azonban kormányellenes tüntetésbe csapott át. A kivezényelt mintegy 3500 rendőr könnygázt és vízágyút vetett be a kormányellenes jelszavakat skandáló, török zászlókkal vonuló, magukat "Musztafa Kemál katonáinak tartó" tüntetők ellen.
  
Az utóbbi években a köztársaság napja a hatalmon lévő iszlamista gyökerű párt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és a szekuláris tradíciókat őrizni kívánó ellenzék közti ellentét jelképévé vált. A Recep Tayyip Erdogan kormányfő vezette Igazság és Fejlődés Pártját sokan vádolják az állam világi berendezkedésének atatürki hagyományától való eltávolodással.
  
A polgármester a provokációktól tartva, biztonsági okokra hivatkozva tiltotta be múlt héten a demonstrációt. Döntését a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársaság Néppárt (CHP) is bírálta, amelynek vezetője, Kemál Kilicdaroglu részt is vett a megmozduláson. A demonstrálók nyíltan kijelentették, hogy meg fogják gátolni Törökország iszlamizációját.