Bankkártyánként akár több száz forint pluszkiadást is jelenthet havonta a készpénzfelvételt sújtó különadó. Az érdekvédők törvényben tiltanák az adó áthárítását. Magyarországon a pénzmozgások 84 százaléka még mindig készpénzben történik, ami igen magas Európában. A Magyar Nemzeti Bank szerint a jövőre életbe lépő 3 ezrelékes illeték csökkentheti a készpénzhasználatot. 

A jegybanknál úgy vélik, az intézkedés a gazdaság fehérítésén túl tovább költségcsökkentést is eredményezhet, mivel a készpénzforgalom évi 100 milliárdjába kerül az államnak. A kormány arra számít, hogy az új terhet nem fogják teljes egészében áthárítani az ügyfelekre a bankok. Nem ennyire optimista a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. Baranovszky György elnök a Duna Híradónak azt mondta, javasolják, hogy legyen egy olyan törvény, amely megtiltja az adó áthárítását. 

A bankszövetség szerint a piac fogja eldönteni, melyik bank mekkora mértékben hárítja majd át az illetéket. A készpénzfelvételre vonatkozó 3 ezrelékes adó bevezetésétől évente 30 milliárd forintos bevételre számít a kormány.