Összefoglaló dokumentum készül az európai ősi etnikai kisebbségek helyzetéről. Az Európa Tanács a KDNP-s Kalmár Ferenc Andrást választotta meg jelentéstevőnek.


Európában élő őshonos kisebbségekről készül jelentés az Európa Tanácsban (ET) Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjének határozati javaslata nyomán.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője  elmondta, az elmúlt öt évben, amióta a szerbiai delegáció tagja volt, azt tapasztalta, hogy az ET a kisebbségeket illetően leginkább a cigánykérdéssel, a nők helyzetével vagy más társadalmi kisebbséggel, de a legkevésbé az őshonos etnikai, kulturális, vallási, nyelvi kisebbségekkel.

Ehhez képest változás, hogy az őshonos kisebbségekről készítendő jelentésről hozott döntés. Az ET Esélyegyenlőségi és Diszkrimináció Ellenes Bizottsága októberben már a jelentéstevőt is megválasztotta Kalmár Ferenc András, KDNP-s országgyűlési képviselő, azaz az Európai Néppárt politikusának személyében.

A magyar jelentéstevőnek két éve van munkája elvégzésére, de Kalmár Ferenc András tervei szerint a jelentés 2013-ra is elkészülhet. Sőt, az az elképzelése, hogy már december 3-án Párizsban, a következő bizottsági ülésen a tagok elé terjesztené munkájának vázlatát, amely alapján dolgozhat.

Ha elkészül a dokumentum, és a jelentési javaslatot a bizottság elfogadja, akkor az Európa Tanács közgyűlésének plenáris ülése foglalkozik vele. Miután ez a testület is elfogadja, a miniszterek tanácsa elé kerül Általában ők szoktak az ilyen jelentésekre válaszolni – tette hozzá Kovács Elvira. Fontos, hogy a munka végeredménye ne csak egy jelentés legyen, hanem egy ajánlásokat tartalmazó határozat is szülessen. Erre minden szükséges alkalommal fel lehet hívni a tagállamok figyelmét. Ez a lehetőség rendkívül fontos olyan országok esetében, mint például Szerbia – mondta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője.