A homoktövis termése augusztus elejétől egészen szeptember végéig szedhető. Savanykás gyümölcse dércsípetten – úgy mint a csipkebogyó - válik édessé. 

A bogyó gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Kedvelt és jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. Fertőző betegségek alatt, műtétek után segít a gyors regenerálódásban, felépülésben. A gyümölcs almasavat, flavonoidokat, zsíros olajokat bőven tartalmaz.
 
Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese, így télen megvédhet bennünket a megfázástól. E-vitamin tartalma magasabb, mint a búzáé, a kukoricáé vagy a szójababé. Nyáron éppen ezért kifejezetten előnyös a használata, hiszen E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre és természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzástól. E mellett található benne A-vitamin is.