A feldolgozott magyar kő exportjának megteremtése is célja annak az üzletember találkozónak, amelyen húsz holland kő- és építőipari cég képviselői találkoznak magyar kőiparosokkal hétfőtől szerdáig, több magyarországi helyszínen - mondta Vereczkei Réka, az egyik rendező cég, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. exportmenedzsere az MTI-nek.

MTI - A találkozó másik rendezője az EST Hungary Kft., amely holland tulajdonban van, és Észak-Magyarországon tevékenykedik a kőiparban. A cég heti egy kamion - 30 tonna - belga kék követ fogad és dolgoz fel. Az elkészült külső és belső épületburkolatok, tárgyak, visszakerülnek a Benelux államokba.
 
Az EST már korábban bevonta a munkába a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-t, amely a hétfőn kezdődő találkozó során szeretné elérni, hogy süttői bányájából mészkövet exportáljon. A találkozón más magyar cégek is részt vesznek.
 
A céginformációs rendszer adatai szerint a Reneszánsz Zrt. jegyzett tőkéje 866 millió forint. A 2010. évi mérlegében 15 milliárd forint árbevétel és 433 millió forint mérleg szerinti eredmény szerepel. Az EST Hungary jegyzett tőkéje 500 ezer forint és egy holland magánszemély a tulajdonosa. Az árbevétele 2010-ben 281 millió, a mérleg szerinti eredménye pedig 18 millió forint volt.