Brit kutatók szerint hínármikrobáktól származó enzimek fogkrémhez és szájvízhez adagolása jobb védelmet nyújthat a fogszuvasodással szemben.

A Newcastle Egyetem kutatói a Bacillus licheniformist tanulmányozták, hogy kiderítsék, tisztítható-e vele a hajóburkolat. Most viszont már úgy hiszik, a hínármikroba védelmet nyújthat a fogak közötti azon területek számára, ahol a fogmosás ellenére fogkő alakul ki. Laborvizsgálataik azt sugallják, hogy a mikroba enzimje áthatol a plakkon, és megszabadítja azt a fogszuvasodást okozó baktériumoktól.

Dr. Nick Jakubovics, az egyetem fogtudományi tanszékének kutatója szerint a fogkő olyan baktériumokból áll, melyek összeállnak egy terület megszállásához annak érdekében, hogy a potenciális versenytársakat elűzzék. „A hagyományos fogkrémek eltávolítják a baktériumokat tartalmazó plakkot - azonban ez nem mindig hatékony folyamat, ezért olyan embereknél is kialakul szuvasodás, akik rendszeresen ápolják fogaikat." Elmondta, kiderítették, hogy az enzim ezen nemkívánatos baktériumok némelyikét képes eltávolítani a plakkból.

A fogkő számos eltérő, szuvasodást előidéző baktériumból áll. Amikor a baktériumsejtek elhalnak, a bennük lévő DNS kiszivárog és biofilmet alkot, mely a fogakra tapad. A plakk teljes eltávolítása helyett, Jakubovics szerint az új kezelés a szuvasodást okozó káros baktériumoktól – mint Streptococcus mutans - szabadíthat meg minket. „Abban reménykedünk, hogy végül ezt a potenciált fogkrémekben, szájvizekben vagy műfogsortisztító oldatokban kamatoztathatjuk." A kutató szerint azonban, mielőtt bármilyen terméket piacra dobnának további vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére, hogy a technika tényleg működik és biztonságos.