A fogyasztói árak szeptemberben 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Egy hónap alatt jelentősen emelkedett az üzemanyagok és a dohányáruk ára, míg árcsökkenés volt a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások körében. Az infláció 2008 augusztusa óta (6,5 százalék) nem volt ilyen magas, a mostaninál magasabb 2008 júliusában (6,7 százalék) volt utoljára. Londoni elemzők 6,1-6,6 százalékos inflációt vártak.

Az idén az első kilenc hónapban átlagosan 5,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A maginfláció az augusztusi 5,1 százalékról 5,3 százalékra gyorsult éves összevetésben, míg a szezonálisan kiigazított havi mértéke az előző hónappal azonos ütemben, 0,3 százalékkal nőtt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított 12 havi áremelkedés 6,6 százalék, az előző hónaphoz képest 0,3 százalék volt.

A kormány jövőre öt százalékos inflációval számol.

A magyarországi átlagjövedelem az Európai Unió 27 tagállamából a 22. helyen van, úgy, hogy ebbe az átlagba természetesen beleszámít a hatalomnak és holdudvarának a giga (egy, két, sőt az álláshalmozók hárommilliós) jövedelme is. Sajnos most már elmondható, hogy a magyar emberek többsége egyik hónapról a másikra sem igazán képes megélni, mert a világ legmagasabb lakásrezsijét fizeti, vagy próbálja meg kifizetni a világ legmagasabb áfájával a nagyon alacsony jövedelméből. Arról sajnos nincs adat, hogy a multi a beszerzési ár hányszorosáért „szolgáltat” földgázt Magyarországon! Az is valószínű, hogy a nyári árleszállítással feltöltött tározók miatti haszon nincs figyelembe véve a fogyasztói áraknál.

Az élelmiszeren is 27 áfa van, nagyon kevés kivétellel. Ráadásul a kereskedelemre rátelepedtek a hálózatok, amelyek megfékezésére csekély kormányzati intézkedés történik. Magas a feketekereskedelem aránya, de ennek „hasznát” nem a gazdák és nem a fogyasztók élvezik!

Mivel az értéket előállító munkahelyek nagy részét az uniós csatlakozást követően bezárták, ebből egyenesen következik, hogy csekély az állam bevétele, amit azzal pótol ki a hatalom, hogy az átlagpolgárok alig jövedelmét jócskán megcsapolja kismillió megszorító csomag, és ezerféle trükkös adókivetés útján.

A megszorításokat, vagy a más országokban már alkalmazott magas jövedelműek különadóját nálunk a hatalom saját magára nem alkalmazza! 2002-ben az MSZP többek között a közalkalmazotti bérek 50 százalékos emelésének ígéretével nyerte meg a választásokat. Ezt követően a kormánynak és holdudvarának nem 50 százalékkal, hanem 100 százalékkal emelték TÖRVÉNYTELENÜL a fizetését (500 ezer forintról egy millió forintra). Egy darabig ment a sajtópolémia, aztán csönd lett, ahogy szokott. Most az egykulcsos adóval is nagyon jól járnak, annyival, amekkora jövedelemről a nép egyszerű gyermeke álmodni sem mer. Már csak abban reménykedik, hogy nem lesz túl hideg a tél…