Már most majdnem annyi orvosi helyre jelentkeztek a végzősök, mint 2010-ben összesen. A rezidensszövetség szerint az ok a Markusovszky-ösztöndíj és a béremelés. Egyre több rezidensi helyet tudnak betölteni országszerte. Úgy tűnik, hogy folytatódik a tavaly elindult kedvező tendencia. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Oktatókórház 31 gyakorló orvosi helyet hirdetett meg, amiből 28-at már be is töltöttek – tájékoztatta a Krónikát az intézmény főigazgatója. 

Csiba Gábor annak örül, hogy hiányszakmákba is sikerült orvost találni: traumatológust, sürgősségi orvost, neurológust és gyerekgyógyászt. Emellett laboratóriumba is találtak kollégát, pedig az olyan állás, amelyre évekig nem jelentkezett senki, ezért a kórházvezető kedvezőnek ítéli a tendenciát. Az ország többi részén is kedvező a kép. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint már most majdnem annyian jelentkeztek, mint 2010-ben összesen. 

A szervezet elnöke, Paphalmi Rita elmondta: már tavaly is több volt a rezidens, mint az előző évben, idén pedig tovább javulhat a helyzet. 2010-ben 420-an léptek be a szakképzésbe, 2011-ben már 633-an, idén pedig, ősz elejéig már 400 támogatásigénylési pályázatot nyújtottak be a hivatalhoz. Paphalmi Rita hozzátette, reményeik szerint a pályázatok idei száma meghaladja majd a tavalyit. Az engedélyezési hivatal tájékoztatása szerint pontos adatok november végén lesznek. 

 A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor úgy véli, a kedvező adatok hátterében a rezidenseknek meghirdetett Markusovszky ösztöndíj és a béremelés áll. Papp Magor szerint ha jövőre is lesz ösztöndíj, és tovább emelik a béreket, egészen biztos, hogy még többen döntenek majd úgy, hogy itthon akarnak dolgozni.