„Hey, I just met you and this is crazy…” – ismerős ugye? A dal, ami egy egész nyáron át elárasztott mindent, bekúszott a fülünkbe, és ha meghallottuk vagy elolvastuk a refrén első sorát, már dúdoltuk is – ha akartuk, ha nem. Hát most itt van a Call Me Maybe és hozta 15 testvérét is egy album formájában.

Tavaszig valószínűleg nem sokaknak mondott bármit is a Carly Rae Jepsen név. Ugyan 2007-ben harmadik lett a Canadian Idolban, és ennek sikerén felbuzdulva egy évvel később első albumát is megjelentette Tug of War címmel, de a nemzetközi elismerés még éveket váratott magára. Egészen pontosan négy évet, amikor is a Justin Bieber útjait igazgató School Boy Records kötött szerződést az akkor 27 éves énekesnővel. Ekkor már a Call Me Maybe is slágerré nőtte ki magát, videoklipjével pedig gyakorlatilag berobbant a könnyűzenei köztudatba.

Carly nem sokat várt az új stúdiólemezzel, amelyre 16 dal került föl. A Kiss névre keresztelt albumot a rajongók igen nagy lelkesedéssel fogadták, de megítélése csak annak fényében minősíthető, ha tudjuk, kiknek készült. A legvalószínűbb a tinédzser korosztály lányos része, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az énekes külön „csajos” változattal is készült, amikor nyilvánosságra hozta az album dallistáját. Ha valóban ez a célcsoport, akkor egy szavunk sem lehet a Kiss-re, hiszen bármely rózsaszín csajbuli kiváló kelléke lehet (mondjuk olyan 21 éves korig, utána csak alkohol fogyasztása mellett). Ezekre az esetekre a Call Me Maybe mellett jót lehet pörögni a This Kiss, a Tonight I’m Getting Over You, vagy az I Know You Have a Girlfriend dalokra (a címük azért sokat elárul a zenei mélységekről)

Ha a „felnőtt” korosztály a célközönség, akkor csak diplomatikusan annyit mondanék: várhattunk volna még ezzel a lemezzel! Ugyanis zenei alapot tekintve a türelmünket próbára teszi az egysíkúsága, és nehezen vigasztal a pár igen jóra sikerült dal, mint például a Good Time, a Your Heart Is a Muscle, vagy a Justin Bieberrel közös Beautiful. Egy kis kivárással és még néhány hasonló jó dallal pár hónap múlva egy igazán értékes lemez születhetett volna. Ez a mostani így csak reményt ad, hogy majd lesz olyan is.
Hogy kiknek ajánlott a Kiss? Lányoknak minden mennyiségben (a már említett instrukciókkal), nőknek csak lánybúcsúk utolsó órájára, fiúknak pedig arra az esetre, ha az ehhez , vagy a bevállalósak ehhez hasonló vicces videók készítésére használják fel.
Kovács Anna Dóra írása, www.kultography.hu