Az utolsó napokban is tömegeket vonzott a Műcsarnok sikerkiállítása

Mi a magyar? Kortárs válaszok – vasárnap bezárt az elmúlt évtized legsikeresebb magyar kortárs képzőművészeti kiállítása

A felfokozott érdeklődés miatt hétvégén meghosszabbított nyitva tartással és sokféle programmal várta a látogatókat a Műcsarnok. A tárlattal együtt végéhez ért a Mi a magyar? című kiállítás egyik legizgalmasabb kísérőrendezvény-sorozata, amely a legjobb magyar borvidékeket mutatta be – pénteken a szekszárdi Vida Péter, vasárnap pedig az Eger melletti Szomolyán élő Kaló Imre kóstoltatta saját borait a patinás épület dísztermében. Egy háromnapos nemzetközi konferencián a visegrádi országokból érkezett képzőművészek és teoretikusok – a kiállítás témájához kapcsolódva – azt vitatták meg, hogyan érhető tetten a nemzeti identitás a kortárs képzőművészetben. Esténként a cseh, lengyel, szlovák és magyar jazzmuzsikusok négy fantasztikus, teltházas koncerten érzékeltették, hogy a közös zenei nyelvnek milyen nemzeti „nyelvjárásai” létezhetnek. A vasárnap vetített filmválogatás pedig azt is bemutatta, hogy a kortárs cseh, lengyel, szlovák és magyar filmrendezők miképpen nyúlnak a nemzeti és generációs kérdésekhez, a közelmúlt napjainkig ható örökségéhez. Vasárnap délután az Édes hazám című ankéton négy költő – Lackfi János, Schein Gábor, Szálinger Balázs és Térey János – olvasott fel a verseiből. A kiállítás utolsó tárlatvezetését szokás szerint a kurátor, Gulyás Gábor tartotta.

A Mi a magyar? Kortárs válaszok című kiállítást összesen 18147-en tekintették meg – az elmúlt évtizedben nem volt ennél népszerűbb magyar kortárs képzőművészeti tárlat.