A korábban szebb napokat látott harkányi gyógyfürdő jövőre ismét megtelhet élettel. A baranyai kisvárosba több százezer orosz atomnyugdíjas érkezhet. Minderről a minap öt zárt orosz város polgármesterével, atomipari vállalatok felső vezetőivel egyeztettek.

Harkány az egyik legtöbb adósságot felhalmozó település volt az elmúlt években, most azonban új irányt vehet - írja a Magyar Nemzet.

A gyógyvíz mindössze 50-70 méter mélyről érkezik a harkányi medencékbe. A különböző jótékony hatásokkal bíró víz különlegességét az a két vegyértékű kénvegyület adja, amely fontos szerepet játszik az ízületek felépítésében. A harkányi vízben oldott kén bizonyítottan hozzájárul az emberi test porcképzéséhez. A gyógyvízről azt is kimutatták, hogy a nőgyógyászati problémákkal küszködő nőkre is kitűnő hatással van.

A baranyai fürdőváros azonban ma korántsem fogad annyi látogatót, mint évtizedekkel ezelőtt: volt, hogy kétmillióan fordultak meg a településen egy évben, ma már csak 600 ezren. Harkánynak azonban az elmúlt években nem csak a turisták csökkenő számával kellett megküzdenie. A város svájci frankban bocsátott ki kötvényt, ami árfolyamtól függően változik, jelenleg négymilliárd forintra rúg, emellett pedig 1,3 milliárd forintos rövid lejáratú hitele is van. Az adósságállományt tíz év alatt halmozták fel, méghozzá azért, mert évente közel 200 millió forinttal került többe az önkormányzati intézményrendszer, mint amennyi rendelkezésükre állt, valamint 1,65 milliárdot költöttek a fürdő megvásárlására.

 4200 lakosunk van, az országban itt a legmagasabb az egy főre jutó adósság:1,2 millió forint. Összehasonlításképpen Esztergomban ugyanez 600 000 - mondta Imri Sándor polgármester. A településvezető hozzátette, ha a kormányzati ígéretnek megfelelően az ötezer fő alatti települések adósságállományát kiegyenlítik, akkor az hatalmas segítség lenne, végre nem a talpon maradással, a csőd elkerülésével, hanem a település fejlesztésével, Harkány régi fényének visszaszerzésével tudnának foglalkozni.

Az adósság lenullázása mellett egy hatalmas lehetőséggel kecsegtető orosz kapcsolat is rengeteget jelenthet a városnak: tizenöt, zárt orosz atomváros lakói érkezhetnek a baranyai fürdővárosba. A rehabilitációs üdülést az oroszországi Zárt Városok Szövetsége és a Roszatom (az orosz atomipart felügyelő állami vállalat) szervezi.