A szocializmus szitokszó, a leghatékonyabb kampányszlogen az elnökválasztás idején Amerikában. Bár az Egyesült Államok változatlanul piaci alapon működő jobbközép ország, ahol még a nyugat-európai szociáldemokrácia jelei is alig fedezhetők fel, mindenfajta állami beavatkozást, adóemelést hisztérikusan fogadnak az emberek, és néhányan már látják is a sarló-kalapácsot. A nyomatékosítás kedvéért Barack Obama Hitler-bajusszal vagy szocialista diktátorként jelenik meg a plakátokon Sztálin mellett.

A szocialista diktatúra-elleni mozgalom leghangosabb szószólói azok a milliomosok, akiknek Obama adóemelést ígért. Ebbe e klubba tartozik többek között Donald Trump New Yorki-ingatlanbefektető, Rupert Murdoch sajtómágnás, Jack Welch, a General Electric nyugalmazott vezérigazgatója és számos Las Vegas-i kaszinótulajdonos. Az egyik legnagyobb üdülőhálózat tulajdonosa azzal fenyegette alkalmazottait, hogy ha nem szavaznak Romney-ra, az akár állásukba is kerülhet, hiszen az Obama-féle „szocializmusban" képtelen lesz több embert alkalmazni.

A kórushoz most csatlakozott Thomas Peterffy, a magyar származású pénzügyi szakember. Peterffy, aki 1965-ben hagyta el a kommunista Magyarországot, az amerikai álom egyik megtestesítője. Szenzációs karriert futott be új hazájában, komputerprogramozó, majd tőzsdei alkalmazott lett, ő alapította meg az első elektronikus tőzsdei kereskedést, az Interactive Brokerst. A Forbes magazin 4,6 milliárd dollárra becsüli a vagyonát.

Peterffy 10 millió dollárt költött egy egyperces Romney-t támogató televíziós reklámra, amit a legkritikusabb államokban játszanak majd le. A reklámban szegény magyar hazáját mutatja be, és arra figyelmeztet, hogy Amerika is errefelé tarthat. „Szocialista országban nőttem fel és láttam, mit tesz ez az emberekkel. Nincs remény, nincs szabadság, nem becsülik a teljesítményt. A nemzet egyre szegényedik, és azt látom, hogy Amerikában is ez lesz" - mondja az üzletember magyar akcentussal. Majd arra mutat rá, hogy Amerikát mindig is az egyéni siker vitte előre.

Peterrfy igazságtalannak tartja, hogy Obama azt kéri, mindenki vegye ki részét a terhekből. Eddig 1,9 milliárd dollár adót fizetett, mit akarnak még? „Ha folyton lehordják a sárga földig az üzletembereket, nem fogják hajtani magukat. Munka helyett inkább vakációznak."

Egy másik ismert kelet-európai bevándorló, Milos Forman, a világhírű cseh származású filmrendező, aki feltehetőleg ugyancsak a gazdagok közé tartozik, egészen másképpen vélekedik. Szerinte az Obama-kormány még a nyugat-európai szociáldemokráciától is távol áll, nemhogy az egykori keleti-európai szocialista diktatúráktól. Formant sérti az ideológiai, történelmi tudatlanság. Úgy érzi, hogy ezzel a vagdalkozással aláássák azoknak a millióknak a szenvedését, akiknek egyenlőséget ígértek, és nemcsak a legnagyobb kizsákmányolásban volt részük, de az alapvető szabadságjogokat is megtagadták tőlük.

„Nem vagyok biztos benne, hogy az amerikaiak tudják, milyen volt a »rabló szocializmus«. Ellentétben azzal, amit Obama bírálói állítanak, nem egy központosított, felduzzasztott kormányról szólt, amely megbéklyózhatja a szabad piacot, hanem kizsákmányoló rendszer volt, ami mindent megölt az úgynevezett »társadalmi igazságosság« nevében" - írja Forman, aki egyébként nem tiltakozik az amerikai adóemelés ellen.