Egyeseknek a sütőtök a Halloween-ünnep örületeit jelenti (milyen gyorsan begyűrűzött hozzánk a rendszerváltás után), másoknak és talán ők vannak még többen, hideg téli estéket, amikor a sütőben aranylott a finom, édes csemege, és melegséggel töltötte el az otthonokat. A rémek lámpása eredeti állapotában nemhogy elrettent, hanem inkább megóv. Az egyik leghasznosabb étek őszi-téli időkben.

Mindenekelőtt a sütőtök kalóriaszegény, egy tányér sütőtöklevesben mindössze 49 kalória van, tehát akár diétázni is lehet vele. Gazdag bétakarotinban, tehát hasznos a látásnak. Rostgazdagsága a bélműködést szabályozza.

Káliumtartalmának jótékony hatása van a vizesedés, az izomgörcsök, valamint a magas vérnyomás ellen. De ezen kívül számos hasznos anyagot tartalmaz, mint például cinket, vasat, C-vitamint, luteint (antioxidáns).

A sütőtöknek szinte minden részét fel lehet használni: nyers belsejét szépségmaszknak is alkalmazzák, de ehetők a száraz magjai, amelyek magnéziumban, vasban, K vitaminban gazdagok. És akkor még nem szóltunk a növényi szterinekről, amelyek egyes tanulmányok szerint csökkenthetik a rákos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Sütőtök-narancs lekvár

Elkészítési idő:
40 perc, 1 üveg: 1000 kcal

Hozzávalók 6 üveghez:
1 kg tisztított sütőtök, 3 db narancs, 1 dl víz, 2 tasak zselésítő befőzőszer, 1,25 kg kristálycukor, 1 dkg vaj

Elkészítés:
A tököt meghámozva és magjait kikaparva felkockázzuk, és nagy lábosba tesszük. A narancs levét kinyomjuk, belsejét kis darabokra vágjuk, és levével együtt a tökhöz adjuk. A vízzel felöntjük és a forrástól számított 25 percig rotyogva főzzük, közben a keletkező habot leszedjük. Fakanállal pépesre keverjük. 

A zselésítőt 3 evőkanál cukorral összekeverjük, majd a tökhöz adjuk. Felforraljuk, és 3 percig kis lángon főzzük. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a maradék cukrot és a vajat. Ismét forraljuk 3 percig, majd a tűzről levéve tiszta befőttesüvegekbe töltjük. Lezárjuk, és jó meleg pokróc közé dugjuk "aludni". Csak kihűlés után rakjuk a végleges helyére.