– a természetes, kalóriamentes édes íz - "Japánban a Coca-Cola cég már régóta Steviával édesíti a light colát!"

A Stevia egy gyógynövény, mely Dél-Amerikában őshonos, ám ma már a világ számos országában termesztik, többek között Európában is.

A dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt felfedezett évelő növény, a Stevia Rebaudiana egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 20-25-ször édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál. A cukorral ellentétben fogszuvasodást nem okoz és az elhízásra hajlamos fogyasztóinak sem kell aggódnia, mert kalóriatartalma nulla. A növénynek cukor- és májanyagcserére gyakorolt jótékony hatása emelhető még ki, de gyulladáscsökkentő, emésztést segítő tulajdonsága mellett magas C és A vitamin- valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított. Cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt néhány tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes. Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható Candida kezelésére. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a Stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet!

Ha letépjük a növény egyik levelét és elfogyasztjuk, akkor egy intenzív, édes ízt tapasztalhatunk. Az édes íz a Stevia leveleiben található „steviol glikozidnak” köszönhető, mely sokkal édesebb, mint a cukor.

A Stevia – mindamellett, hogy természetes, kalóriamentes édesítőként is fogyasztható – antibakteriális, vírus-és gombaölő hatású és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.

Segítséget nyújthat megfázás, felfázás, szájfertőzés, fogíny érzékenység, gyomor problémák, rovarcsípések és kisebb bőr irritációk (pl. pattanások) és vágások estén, illetve ezek megelőzésében. Olyan hazai esetről is tudunk, ahol fekélyes sebet sikerült kezelni a tiszta Stevia kivonatokkal.

A szárított levelekből számos kivonat készül, melyek elérhetőek őrlemény, por, tabletta illetve folyadék formájában. Minden kivonat más előnyökkel rendelkezik, ezért érdemes utána olvasni, hogy melyik a megfelelő választás a számunkra.

A Stevia növény vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Az alkoholmentes 100%-os Stevia kivonatokat cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják, és Candida diétához is kifejezetten ajánlottak.

A növény rovarűző hatásának köszönhetően kedvelt kerti növény, intenzív édes íze ugyanis elűzi a rovarokat és a kisebb rágcsálókat. Még a sáskák sem szeretik.

Stevia a nagyvilágban
A Stevia pozitív tulajdonságai mára már világviszonylatban is jól ismertek. A kivonatokat számos kis és nagy cég használja, mind édesítőként mind gyógyászati alapanyagként.

Ideális édesítőszer, mert:
- természetes eredetű
- kalóriaértéke elhanyagolható
- glikémiás indexe nulla
- cukorbetegek is korlátlanul fogyaszthatják
- nem savasítja a szervezetet
- 250-300-szor édesebb a cukornál, így csak nagyon kevés kell belőle
- jól bírja a magas hőmérsékletet
- megfelelő adagolás mellett nincs kellemetlen mellékíze