A romániai Greenpeace a múlthéten nyilvánosságra hozott egy titkos beszámolót, amit az olasz Enel cég készített arról a szénerőműről, amit Galacon (Galati) akar felépíteni.

A beszámoló alapján a Greenpeace arra a következtetésre jutott, hogy a szénerőmű - melyben napi 200 tonna szenet fognak elégetni - 40 évnyi működési ideje alatt évente megközelítőleg 40 ember korai halálához vezethet majd a térségben. A környezetre mért károkon túl a projektnek negatív külső gazdasági hatásai is vannak. A beszámoló szerint az erőmű működési költsége éves szinten 235 millió euróra tehető, továbbá a 40 év teljes működési költségét pedig 9 milliárd euróra becsülik.

A Greenpeace fontosnak tartja, hogy a társadalom megtudja, hogy ezeket a kiadásokat nem az olasz cég fogja fizetni és nem lesz benne az energia árában. Ellenkezőleg, ezeket a kiadásokat közvetve a lakosság fizeti meg, minden háztartás kiadásaiban benne lesz negyven évig.

Az ilyen típusú szénerőműveknél a magas kémények miatt a szennyezés 50%-át körülbelül 200 kilométeres körben érezni fogják, így olyan nagyvárosokat is érint, mint Bukarest, Iaşi, Bacău, Constanţa vagy Tulcea.

A hőerőmű még csak jelentős gazdasági hasznot sem hoz a társadalomnak, azért sem, mert az olasz Enel cég úgy döntött, hogy az erőművet Galaţi adómentes övezetébe építi, így nem fognak az államnak az importált szén után adót fizetni. Az erőmű Ukrajnából importált kőszénnel fog működni. Környezetvédelmi szempontból a 40 év alatt több millió tonna szenet fognak szállítani a Dunán és ugyancsak a Dunába fogják beleönteni a hőerőmű hűtéséhez használt vizet.