A 17. századi festő- és rajzművészet, illetve a műgyűjtéstörténet témájában folytatja hiánypótló kutatásait az a két fiatal művészettörténész, akinek az idén odaítélték az Alfred Bader, kanadai kémikus, műgyűjtő és mecénás által az MTA iránti bizalom megnyilvánulásaként felajánlott támogatást.

2012-ben immár harmadik alkalommal hirdette meg a Magyar Tudományos Akadémia az évente két fiatal művészettörténész munkáját támogató pályázatot. Mint arról Galavics Géza akadémikus, a Pálinkás József elnök által kinevezett Bader-kuratórium elnöke tájékoztatta az mta.hu-t, Alfred Bader még 2010-ben, hat évre előre biztosította a magyarországi művészettörténeti kutatási támogatás keretösszegét, amelyből mindkét nyertes pályázónak 7 500 USD áll majd rendelkezésére a pályázatában megfogalmazott célkitűzése megvalósításához. A 17-18. századi művészettörténet neves szakértőiből és Alfred Bader személyes megbízottaiból álló testület idén Kiss Erikának, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténész muzeológusának és Bubryák Orsolyának, az MTA BTK Művészettörténeti Intézet munkatársának, az Akadémia Művészeti Gyűjteménye vezetőjének pályázatát támogatta. Mindkét pályázat 17. századi magyar főúri udvarok műgyűjteményeit igyekszik feltérképezni, és elsősorban levéltári források, korabeli leltárak segítségével kívánja rekonstruálni a mára szétszóródott, főleg ötvösremekműveket tartalmazó gyűjteményeket. Kiss Erika a dunántúli főurak és az erdélyi fejedelmek gyűjteményeit, tárgytípusait, Bubryák Orsolya a felvidéki Csáky család műgyűjteményeit kutatja.

Alfred Bader, a magyar gyökerű kanadai kémikus és műgyűjtő feleségével, Isabel Baderrel együtt évek óta támogatja fiatal közép-európai művészettörténészek kutatásait. Az alapítvány Ausztria és Csehország után, a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve, két éve tevékenységét Magyarországra is kiterjesztette. A támogatás célja a fiatal magyar művészettörténészek külföldi kutatásainak és tanulmányainak segítése. Az alapító elsősorban a 17. századi európai festő- és rajzművészet történetének vizsgálatát támogatja, de hozzájárult, hogy a támogatott kutatási terület Magyarország esetében 18. századi témákkal, illetve a reneszánsz és barokk kori műgyűjtés történetével is kiegészüljön.

A támogatás másfél éves kutatói program megvalósítását segíti elő, a nyertes pályázók elsősorban külföldi tanulmányutakra, szakirodalom beszerzésére, a jó minőségű fotók készítését és archiválását lehetővé eszközök és szoftverek megvásárlására használhatják fel. "Az eddigi támogatottak között volt olyan, aki szlovákiai levéltári kutatásait, volt, aki firenzei tanulmányútját finanszírozta, más a 16-17. századi erdélyi síremlékek korpuszát állítja össze a helyszínen, de olyan is akadt, aki az alapítványnak köszönhetően jutott el Los Angelesbe, hogy eredetiben vizsgálhassa meg az ottani Getty-gyűjtemény magyar vonatkozású darabját" – említett néhány példát a támogatás felhasználására Galavics Géza. A kuratórium azt reméli, hogy a nemrég már 2013-ra is kiírt támogatás nyertesei közül a doktori disszertációjukat írók kutatásai felgyorsulhatnak, a többiek pedig elmélyíthetik tudásukat, és kibővíthetik eddigi tudományos eredményeiket.

A kuratórium fontosnak tartja, hogy a Magyar Tudományos Akadémián keresztül a hazai művészettörténeti kutatásokat támogató Alfred Bader személyét, gazdag életútját, a művészetekhez fűződő kapcsolatát és mecénási tevékenységét a hazai tudományosság is jobban megismerje, ezért személyéről önálló weboldalt készíttetett, amely az MTA honlapján belül érhető el. Az oldal tájékoztat az eddigi nyertesekről és az általuk kutatott témakörökről is. A "Magyar Tudományos Akadémia - Isabel és Alfred Bader Művészettörténeti Kutatási Támogatás" 2013-ra szóló aktuális pályázatát az MTA már ez év szeptemberében meghirdette (beadási határidő október 22.), a kiírás az Akadémiai Értesítő 2012/9. számában és az MTA honlapján is elérhető.